Αρκετά είναι τα κρούσματα που υπάρχουν στις σχολικές κοινότητες, με τον αριθμό των θετικών δειγμάτων την δεύτερη μέρα από την επιστροφή στα σχολεία να είναι αρκετά μεγάλος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στα δημοτικά και στα νηπιαγωγεία του εντοπίστηκαν την Τρίτη 460 κρούσματα σε μαθητές και μαθήτριες και 100 σε δασκάλους και νηπιαγωγούς.

Σύμφωνα με την καταγραφή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα τμήματα των γυμνασίων και των λυκείων εντοπίστηκαν μέσω των διαγνωστικών ελέγχων self test, 162 θετικοί μαθητές και μαθήτριες, 15 καθηγητές και ένας εργαζόμενος (λοιπό προσωπικό).

Άρα συνολικά εντοπίστηκαν σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση 738 κρούσματα με τη διαδικασία των ελέγχων. Μαζί με αυτά της Δευτέρας ο αριθμός των κρουσμάτων μεγαλώνει συνεχώς και δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στους εκπαιδευτικούς αφού απουσιάζουν από το μάθημα και χάνονται έτσι διδακτικές ώρες.

Συνολικά οι εκπαιδευτικοί που απουσιάζουν λόγω κορωνοϊού, με βάση τις καταγραφές που έχουν γίνει τις πρώτες δύο μέρες από το άνοιγμα των σχολείων, ξεπερνούν τους 200, με τους περισσότερους από αυτούς να προέρχονται από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οπότε υπάρχει σημαντική ανάγκη για την αντικατάσταση των κενών τους, άρα χρειάζεται έστω και προσωρινά προσλήψεις σε διδακτικό προσωπικό. Αυτό και πρέπει να είναι το πρωταρχικό μέλημα, η αναπλήρωση δηλαδή,  των κενών που δημιουργούνται από τους εκπαιδευτικούς που λείπουν.

Κλείνουν προσωρινά κάποια ολοήμερα

Πάντως με βάση τα όσα δήλωσε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευση  Δυτικής Ελλάδας Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, στον Max Fm και την εκπομπή του Γιάννη Γεωργόπουλου, «Πράσινο, κόκκινο σε γαλάζιο φόντο», αναμένεται προσωρινά να κλείσουν κάποια ολοήμερα σχολεία ώστε να χρησιμοποιηθεί το προσωπικό των εκπαιδευτικών στα σχολεία που έχουν κενά λόγω κρουσμάτων.

Έτσι οι εκπαιδευτικοί σε όλα τα σχολεία της περιφέρειάς θα δουλεύουν όλο το εργασιακό ωράριο τους ενώ θα επιστρέψουν στα σχολεία και εκπαιδευτικοί που είχαν αποσπαστεί αλλού.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που υπάρχουν σε καθεστώς κατάληψης βρίσκονται εννέα σχολεία του νομού, εκ των οποίων τα εφτά είναι Λύκεια, ένα ΕΠΑΛ και ένα Γυμνάσιο.