Μετά από πλήθος έργων που έγιναν κατά τα τελευταία χρόνια στο Άνω Καστρίτσι, ο τόπος έχει αλλάξει όψη! Η ανάδειξη μικρών, όπως είναι τα προσκυνητάρια, αλλά και μεγαλύτερων σημείων, όπως είναι η είσοδος του χωριού με τον περίφημο ποταμό Σέλεμνο, έχει εξωραΐσει και βελτιώσει αισθητικά τον περιβάλλοντα χώρο.

Φτάνοντας ένας επισκέπτης στο χωριό και κοιτώντας ψηλά βλέπει πάνω σε έναν λόφο τον Άγιο Ανδρέα, ένα από τα 16 ξωκκλήσια της περιοχής, να ξεχωρίζει χάρις στον φωτισμό του. Εκεί υπήρχε ένα μεσαιωνικό κάστρο, στην ύπαρξη του οποίου οφείλεται η ονομασία του χωριού! Τα υπόλοιπα ξωκκλήσια είναι διάσπαρτα στην περιοχή και κάπως κρυμμένα. Στην κεντρική όμως πλατεία του χωριού δεσπόζει με την επιβλητικότητα και την μεγαλοπρέπειά του ο Ιερός Ναός των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, τους οποίους έχουμε ως προστάτες του χωριού και τιμούν με εκδηλώσεις κάθε χρόνο την 9η Μαρτίου.

Στο γραφικό κέντρο του χωριού βρίσκονται καταστήματα πρώτων ειδών, καθώς και εστίασης με καλομαγειρεμένα εδέσματα προσεγμένης ποιότητας, ενώ το τοπίο δένει αρμονικά με τα παραδοσιακά σπίτια των δραστήριων υπερχιλίων κατοίκων του.

Η επιμελημένη καθαριότητα και τάξη που χαρακτηρίζει τους δημόσιους χώρους συμπληρώνουν την όμορφη εικόνα του Άνω Καστριτσίου, κατατάσσοντάς το σε πρωτεύουσα θέση! Στην καρδιά του χωριού βρίσκεται το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο, ενώ λίγο πιο έξω εκτείνεται το δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου. Το εν λόγω γήπεδο αποτελούσε για χρόνια ευσεβή πόθο των νέων, οι οποίοι επιθυμούσαν διακαώς να ολοκληρωθεί. Το χωριό άλλωστε διαθέτει ομάδα ποδοσφαίρου στην Α΄ Κατηγορία Τοπικού, οπότε γίνεται σαφές το ενδιαφέρον των νέων για τον αθλητισμό.

Παράλληλα, δίνεται και σε μεγαλύτερες ηλικίες η δυνατότητα εκγύμνασης του σώματος με ειδικευμένο προπονητή και εκμάθησης παραδοσιακών χορών με δάσκαλο στην αίθουσα της Κοινότητας. 

Τον επισκέπτη περιμένει η Νερομάνα, το καμάρι του χωριού, το μέρος όπου βρίσκονται οι πηγές του νερού, του γάργαρου και καθάριου νερού που ρέει άφθονα. Χάρις στην ανάπλαση του χώρου τα τελευταία χρόνια, είμαστε πλέον σε θέση να παρέχουμε σε κάθε περιπατητή ένα όμορφο περιβάλλον για σωματική ανάπαυση και ψυχική ανάταση.

άθε εποχή έχει τις ομορφιές της, γι’ αυτό και κάθε εποχή προσφέρεται για επίσκεψη στο Άνω Καστρίτσι: το φθινόπωρο δημιουργείται ένα συναρπαστικό τοπίο κοντά στην Νερομάνα μας και τα Πλατανάκια, το οποίο συνθέτουν οι πορτοκαλί και καφέ αποχρώσεις των φύλλων που πέφτουν από τα κλαριά των πλατάνων, τα τρεχούμενα νερά που ρέουν ορμητικά στα ποτάμια μας και το απαλό άρωμα των ταπεινών κυκλάμινων που ταξιδεύει με τον αέρα.

Την Άνοιξη, οπότε συντελείται η ανθοφορία, οι κερασιές μας ντύνονται στα άσπρα σαν νυφούλες και συνοδεύονται από το μωβ της κουτσουπιάς. Μετά το Πάσχα τελείται η Δέηση, ένα θρησκευτικό δρώμενο, το οποίο ακολουθούν εθιμοτυπικά κάθε χρόνο την επομένη της Αναστάσεως.

Η πομπή ξεκινά από την εκκλησία και περνά γύρω και μέσα από το χωριό, επομένως δίνεται η δυνατότητα σε έναν επισκέπτη να γνωρίσει εξοχικά μέρη