Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί, επιστρέφοντας σπίτι μετά τη γυμναστική, να αφήνονται στην άνεση του καναπέ, ειδικά μετά από μια δύσκολη προπόνηση, ενώ άλλοι «τρέχουν» στο ντους για να ανανεωθούν και να προλάβουν όλες τις υποχρεώσεις της ημέρας. Εάν βλέπετε τον εαυτό σας σε αυτές τις κατηγορίες, τότε πιθανότατα να «σαμποτάρετε» τη γυμναστική σας, καθώς αμελείτε σημαντικές συνήθειες για την καλύτερη δυνατή αποκατάσταση, όπως αναφέρει το vita.

Όπως μας λένε οι ειδικοί, η φυσική κατάσταση επηρεάζεται τόσο από τη φυσική δραστηριότητα όσο και από μια υγιή ρουτίνα αποκατάστασης. Μερικά πράγματα που ξεχνάμε ή κάνουμε λάθος αφού τελειώσουμε τη γυμναστική μας περιλαμβάνουν:

Τρώτε ελάχιστα ή υπερβολικά

Το φαγητό μετά την προπόνηση είναι απαραίτητο για να διατηρήσετε το σώμα σας υγιές και δυνατό. Πρέπει λοιπόν να ξέρετε τι να φάτε μετά την άσκηση. Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν να συνδυάζετε υδατάνθρακες με πρωτεΐνες προκειμένου να αντικαταστήσετε τα βασικά θρεπτικά συστατικά που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της προπόνησης και να βοηθήσετε στη διαδικασία αποκατάστασης.

Error: Το συνηθισμένο λάθος που κάνουμε είναι ότι χρησιμοποιούμε την άσκηση ως δικαιολογία για να τρώμε λάθος τρόφιμα. Ειδικά αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, το υπερβολικό φαγητό μετά είναι αρκετό για να «αναιρέσει» ακόμα και μια πραγματικά σκληρή προπόνηση.

Fix: Εάν ο στόχος σας είναι η διατήρηση του βάρους σας σε φυσιολογικά επίπεδα ή η απώλεια βάρους, το κλειδί είναι να γυμνάζεστε και να τρώτε ισορροπημένα. Εξίσου σημαντική είναι και η ενυδάτωση πριν, κατά τη διάρκεια και ειδικά μετά την προπόνηση, με τους ειδικούς να προτείνουν να αυξάνουμε το νερό περίπου 500-1.000 ml για κάθε ώρα άσκησης.
Βιάζεστε στο stretching

Πολλοί ξεχνούν ή νομίζουν ότι δεν χρειάζεται να κάνουν διατάσεις μετά την προπόνηση. Ωστόσο, αυτό είναι λάθος καθώς το τέντωμα στο τέλος της προπόνησής σας είναι σημαντικό για τη διατήρηση υγιών αρθρώσεων, υγιών μυών και την πρόληψη τραυματισμών, ενώ συμβάλλει και στη μείωση του στρες και στην εκτόνωση της έντασης.

Error: Ακόμα και εκείνοι που τελικά κάνουν τις διατάσεις, μπορεί να τεντώνονται ή να μη μένουν σε αυτή τη στάση αρκετά.

Fix: Αυτό που προτείνουν οι ειδικοί είναι να τεντώνεστε σαν να μην έχετε να κάνετε κάτι μετά. Αυτό σημαίνει ότι δεσμεύεστε για τουλάχιστον 10-15 λεπτά διατάσεων. Προγραμματίστε αυτό το μέρος της ρουτίνας προπόνησής σας, όπως ακριβώς προγραμματίζετε τις ασκήσεις και τις επαναλήψεις σας.
Ξεκουράζεστε (υπερβολικά)

Η αποκατάσταση και η ανάπαυση μετά την προπόνηση είναι απαραίτητα. Οι μύες σας χρειάζονται χρόνο για να ανοικοδομηθούν και το σώμα σας χρειάζεται χρόνο για να χαλαρώσει.

Error: Αφήνεστε στην άνεση του καναπέ και δεν είστε δραστήριοι την υπόλοιπη ημέρα.

Fix: Είναι σημαντικό να παραμείνετε ενεργοί, για δύο λόγους. Πρώτον, εάν συνεχίσετε, οι αρθρώσεις σας παραμένουν πιο εύκαμπτες και ευκίνητες και, δεύτερον, θα καταφέρετε να «κάψετε» περισσότερες θερμίδες ακόμα και μετά τη γυμναστική.

Για να καταφέρετε να παραμείνετε ενεργοί, παρά τη σωματική κόπωση, δοκιμάστε να ντυθείτε φορώντας λίγο πιο στενά ρούχα ή ρούχα που θα φορούσατε αν βγαίνατε έξω.
Μένετε στα ίδια

Ενα από τα πιο σημαντικά στάδια για την βελτίωση της φυσικής κατάστασης, μετά την αποκατάσταση, είναι ο προγραμματισμός της επόμενης προπόνησης. Καθώς ολοκληρώνετε την προπόνησή σας, θα πρέπει να προγραμματίσετε την επόμενη συνεδρία σας σαν να είναι το πιο σημαντικό πράγμα στην ατζέντα σας.

Με αυτόν τον τρόπο, θα είστε σίγουροι ότι θα γίνει, ακόμα και αν… προσπαθήσετε να την αποφύγετε.

Error: Ακόμα και αν προγραμματίζετε την επόμενη προπόνηση, κάνετε την ίδια ή μένετε στις ίδιες ασκήσεις.

Fix: Τα καλύτερα προγράμματα προπόνησης περιλαμβάνουν διαφορετικούς τύπους δραστηριοτήτων, διαφορετικές διάρκειες και διαφορετικούς τύπους προπόνησης. Μια έξυπνη επιλογή είναι να έχετε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα για να βεβαιωθείτε ότι κάνετε τις σωστές ασκήσεις για να πετύχετε τους δικούς σας fitness στόχους.