Νέα έρευνα από εννέα διαφορετικά πανεπιστήμια σε συνεργασία με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ρίχνει φως στον εγκέφαλο και την γνωστική υγεία και στις επιδράσεις της στην καθημερινότητα, επισημαίνοντας ότι καθώς μεγαλώνετε, οι γνωστικές σας ικανότητες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ποιότητα ζωής και στην ανεξαρτησία. Ικανότητες όπως η μάθηση, η λήψη αποφάσεων, οι γλωσσικές δεξιότητες και η μνήμη επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τα γονίδιά μας, όπως αναφέρει το vita.

Υπάρχουν όμως ορισμένες συνήθειες που όχι μόνο θωρακίζουν την πνευματική σας οξύτητα αλλά μπορούν επίσης να βελτιώσουν τη διάθεσή σας και να κρατήσουν το σώμα σας σε φόρμα, αποτελώντας μια καλή και στέρεα βάση για τη συνολική σας ευημερία.
Αυτά είναι τα καλύτερα φρούτα για ισχυρό ανοσοποιητικό
Ο εγκέφαλος θέλει… καλοπέραση

Θα εκπλαγείτε μαθαίνοντας ότι μερικά από τα πράγματα που κάνετε για διασκέδαση, συμπεριλαμβανομένης της παρέας με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, μπορούν να ενισχύσουν την γνωστική ικανότητα. Δραστηριότητες αναψυχής, όπως η ενασχόληση με ένα μουσικό όργανο ή το παιχνίδι με χαρτιά, «γυμνάζουν» τον εγκέφαλο, καθώς εξασκείτε τη συγκέντρωσή σας και την ανάκληση της μνήμης.

Ακόμα και η ακρόαση της αγαπημένης σας playlist μπορεί να σας βοηθήσει, καθώς όσο ακούτε μουσική «ενεργοποιείτε» τη μνήμη αναγνώρισης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Frontiers in Psychology».

Επιπλέον, η ύπαρξη θετικών κοινωνικών σχέσεων συνδέεται με καλύτερη γνωστική απόδοση και σημαντικά μειωμένη γνωστική εξασθένηση στις μεγαλύτερες ηλικίες. Ετσι, την επόμενη φορά που θα απολαύσετε χρόνο με την οικογένεια ή τους φίλους σας, να ξέρετε ότι ενδυναμώνετε τον εγκέφαλό σας τη στιγμή που φροντίζετε και την ψυχική σας υγεία.
Τρώμε καλά, τρώμε μεσογειακά για τον εγκέφαλο

Η ισορροπημένη διατροφή είναι κομβικής σημασίας για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένου του ισχυρού εγκεφάλου. Οι ειδικοί συνιστούν τη μεσογειακή διατροφή και όχι τυχαία, αφού όπως αναφέρουν μελέτες μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο της νόσου Αλτσχάιμερ. Για να τα καταφέρετε, συμπεριλάβετε στη διατροφή σας:

Λαχανικά και φρούτα, ξηρούς καρπούς, όσπρια, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Επίσης σε μέτριες ποσότητες: Αβγά, ψάρια, πουλερικά. Ταυτόχρονα είναι σημαντικό να περιορίσετε τη ζάχαρη, τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, τα επεξεργασμένα κρέατα και τρόφιμα.
Σώμα σε κίνηση, εγκέφαλος σε αρμονία

Εάν έχετε βάλει τη γυμναστική στη ζωή σας, τότε δεν βελτιώνετε μόνο τη φυσική σας κατάσταση αλλά κάνετε και ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της εύρυθμης εγκεφαλικής λειτουργίας.

Σύμφωνα με ερευνητική ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Physiology», η φυσική δραστηριότητα με συνέπεια συνδέεται με την αύξηση του μεγέθους του ιππόκαμπου, ενός τμήματος του εγκεφάλου σας που παίζει καθοριστικό ρόλο στη μνήμη.

Είτε προτιμάτε να χορεύετε είτε να κάνετε ποδήλατο, να κολυμπάτε ή να συμμετέχετε σε ένα ομαδικό άθλημα, βελτιώνετε τόσο τις κινητικές όσο και τις γνωστικές σας ικανότητες. Αρκούν 150 λεπτά φυσικής δραστηριότητας την εβδομάδα για να επωφεληθείτε, χρόνο που θα μπορούσατε να διανείμετε σε πέντε μέρες της εβδομάδας και 30 λεπτά δραστηριότητας την ημέρα.

Αν αυτό είναι πολύ, τότε μπορείτε να «σπάσετε» αυτό το μισάωρο μέσα στην ημέρα και αν τελικά δεν καταφέρετε να φτάσετε τον στόχο μην πτοείστε, μιας και λίγη άσκηση είναι καλύτερη από το να μην κάνετε καθόλου.
Ζzzz… για αποκατάσταση

Οταν δεν κοιμάστε αρκετά, μπορεί να είναι δύσκολο να σκεφτείτε καθαρά, να εστιάσετε, ακόμη και να ελέγξετε τα συναισθήματά σας. Ερευνα που έχει δημοσιευθεί στο «Elsevier» επισημαίνει ότι ο ύπνος συνδέεται άμεσα με τη μνήμη, συμπεριλαμβανομένης της μακροχρόνιας διατήρησης πληροφοριών για την περίπτωση της μάθησης.

Οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον επτά ώρες ύπνου κάθε βράδυ, ενώ και οι καλές συνήθειες ύπνου είναι εξίσου σημαντικές για να σας βοηθήσουν να απολαμβάνετε κάθε βράδυ ποιοτικό ύπνο. Οι πιο σημαντικές από αυτές, περιλαμβάνουν:

· Να κοιμάστε κάθε βράδυ την ίδια ώρα.

· Να ασκήστε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

· Να αποφεύγετε το αλκοόλ, την καφεΐνη και τα μεγάλα γεύματα πριν τον ύπνο.

· Να χαμηλώσετε τον φωτισμό στο δωμάτιο και να επιλέξετε την κατάλληλη για εσάς θερμοκρασία.

Χορέψτε, μάθετε ή διδάξτε μια νέα δεξιότητα, επιλέξτε μια νέα διαδρομή. Και τα τρία θα σας ανανεώσουν ενώ ενδυναμώνουν τον εγκέφαλό σας