Ο Νόβακ Τζόκοβιτς, ο Σέρβος σταρ του τένις, κέρδισε τουλάχιστον μια προσωρινή νίκη στην προσπάθειά του να παραμείνει στην Αυστραλία, καθώς δικαστής διέταξε την κυβέρνηση να τον απελευθερώσει από την κράτηση και να αποκαταστήσει τη βίζα που είχε ακυρώσει επειδή ο Τζόκοβιτς δεν έχει εμβολιαστεί για τον Covid -19.

Η απόφαση, η οποία εγκρίνει συμφωνία μεταξύ των δύο μερών, ήρθε πέντε ημέρες αφότου ο Τζόκοβιτς κρατήθηκε σε αεροδρόμιο κατά την άφιξη σε πτήση από το Ντουμπάι. Η εν λόγω απόφαση, όπως αναφέρουν οι New York Times, δεν εγγυάται ότι θα μπορέσει να αγωνιστεί στο Australian Open, το οποίο έχει κερδίσει ρεκόρ εννέα φορές. Στο δικαστήριο τη Δευτέρα, η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι μπορεί να ακυρώσει τη βίζα του για δεύτερη φορά ακόμα και μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

Όπως αναφέρει ο Guardian, το σκεπτικό της απόφασης βασίστηκε στο ότι η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι δεν έδωσε στον Τζόκοβιτς αρκετό χρόνο αφού τον ενημέρωσε για την πρόθεσή του να ακυρώσει τη βίζα του για να μιλήσει σε άλλους και να απαντήσει πλήρως. Παρόλα αυτά, ο υπουργός Μετανάστευσης, Alex Hawke, μπορεί πλέον να παρέμβει προσωπικά και να αποφασίσει να ακυρώσει τη βίζα του ούτως ή άλλως για εντελώς νέους λόγους. Το οποίο η κυβέρνηση επισήμανε στο δικαστήριο μπορεί να είναι κάτι που συμβαίνει.

Σε πολλές περιπτώσεις, ο Τζόκοβιτς έχει δηλώσει την αντίθεσή του στις εντολές εμβολίων, λέγοντας ότι ο εμβολιασμός είναι ιδιωτική και προσωπική απόφαση. Ωστόσο, μέχρι την περασμένη εβδομάδα δεν είχε αποκαλύψει εάν είχε εμβολιαστεί. Σε μια κατάθεση στο δικαστήριο το Σάββατο, οι δικηγόροι του Τζόκοβιτς δήλωσαν ότι ο σταρ του τένις βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό στα μέσα Δεκεμβρίου και ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση είχε κάνει λάθος όταν ακύρωσε τη βίζα του λόγω της απαίτησης εμβολίου.

Εάν συμβεί αυτό, θα μπορούσε να καταλήξει ξανά στο δικαστήριο, επειδή ο Τζόκοβιτς θα αντιμετωπίσει αποκλεισμό από την Αυστραλία για τρία χρόνια εάν ο υπουργός αποφασίσει να ακυρώσει τη βίζα.

Νωρίτερα, ο δικαστής Άντονι Κέλι στη Μελβούρνη, σε μια παρέμβασή του κατά τη διάρκεια των αγορεύσεων εκ μέρους των διαδίκων, στην αρχή της διαδικασίας όπου εξετάστηκε η έφεση την οποίαν είχε ασκήσει ο Τζόκοβιτς κατά της ακύρωσης της βίζας του από τις αυστραλιανές αρχές ανέφερε με έμφαση: «Το ζήτημα που με ενοχλεί, είναι το τι άλλο θα μπορούσε να έχει κάνει ο συγκεκριμένος άνθρωπος;» εννοώντας τον Νόβακ Τζόκοβιτς.

Όπως είπε ο δικαστής Κέλι «εδώ έχουμε έναν καθηγητή και έναν ιατρό περιωπής οι οποίοι συνέταξαν και έθεσαν υπόψιν του αιτουμένου την είσοδο στην Αυστραλία βάσει μιας ιατρικής εξαίρεσης. Τώρα, κατόπιν αυτής της ιατρικής εξαιρέσεως και του σκεπτικού με το οποίο χορηγήθηκε, δόθηκε επιπλέον εξαίρεση από ένα συμβούλιο ανεξάρτητων ειδικών που συνέστησε η Κυβέρνηση της Πολιτείας Βικτόρια. Και αυτό το έγγραφο είχε στα χέρια του ο διενεργήσας τον έλεγχο. Οπότε, το ζήτημα που με ενοχλεί, είναι το τι άλλο θα μπορούσε να έχει κάνει ο συγκεκριμένος άνθρωπος;»

Ο Νικ Γουντ, ο ένας από τους δύο συνηγόρους του Τζόκοβιτς, αιφνιδιασμένος ίσως και ο ίδιος από την κατανόηση που έδειξε ευθύς εξαρχής, ύστερα από μικρή παύση απάντησε «συμφωνώ μαζί σας, αξιότιμε κύριε δικαστά». Προηγουμένως ο Γουντ είχε επαναλάβει ενώπιον της έδρας ότι ο Τζόκοβιτς είχε αιτηθεί εξαίρεση από τον ισχύοντα κανονισμό για την είσοδό του στην Αυστραλία και είχε επισυνάψει όλα τα έγγραφα που απαιτεί η αντίστοιχη φόρμα εξαίρεσης την οποίαν συμπλήρωσε.

Κατ' αυτό τον τρόπο ο δικαστής Κέλι φάνηκε να συντάσσεται με το γενικό επιχείρημα των συνηγόρων του Τζόκοβιτς, ότι δηλαδή ο Σέρβος πρωταθλητής «είχε καλύψει όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνταν ώστε να δικαιούται την είσοδό του στην Αυστραλία». Αυτό ισχυρίζονται οι δικηγόροι της υπεράσπισης, εκθέτοντας αναλυτικά όλα τα στάδια της περιπέτειας την οποίαν, αδίκως κατά την άποψή τους, υφίσταται ο Νόβακ Τζόκοβιτς.

Αν μπορεί κάποιος να βασιστεί στη χροιά του όρου «με ενοχλεί» (agitated) που χρησιμοποίησε για όλα όσα συνέβησαν έως ότου ο Τζόκοβιτς καταλήξει να τεθεί υπό περιορισμό σε ένα ξενοδοχείο «υποδοχής» (δηλαδή προσωρινής κράτησης) αλλοδαπών επισκεπτών στην Αυστραλία, ο δικαστής τείνει να ευνοεί την υπεράσπιση. Προς επίρρωσιν αυτής της εκτίμησης μπορεί να ληφθεί η εντολή που εξέδωσε το δικαστήριο, ήδη από την Κυριακή -αν και δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα- προς τους επιτηρητές του Τζόκοβιτς, ώστε να του επιτραπεί η μετακίνηση από το Park Hotel της Μελβούρνης κατά τη διάρκεια της δίκης.

Μολονότι τόνισε ότι είναι ξεκάθαρος ο περιορισμός που έχει θέσει το κράτος της Αυστραλίας για την ασφαλή είσοδο οιουδήποτε αλλοδαπού στη χώρα -δηλαδή το πιστοποιητικό τουλάχιστον διπλού εμβολιασμού- ο Άντονι Κέλι έδειξε απροκάλυπτα ότι, αν μη τι άλλο, δεν είναι κατ' αρχήν ενάντιος στην έφεση του Τζόκοβιτς και άρα ο πρωταθλητής δικαιούται να ελπίζει ότι εν τέλει θα του δοθεί η άδεια να συμμετέχει στο αυστραλιανό τουρνουά.

Ωστόσο, ο Κρίστοφερ Τραν, ο επικεφαλής συνήγορος που εκπροσωπεί την περιφερειακή διοίκηση -δηλαδή την πολιτειακή κυβέρνηση στην οποίαν υπάγεται η Μελβούρνη- τόνισε κατά την αγόρευσή του ότι «η Αυστραλία έχει πολύ αυστηρούς περιορισμούς ως προς την υποδοχή αλλοδαπών που ελέγχονται για υγειονομικά ζητήματα. Δεν χρειάζεται καν να είναι κάποιος επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία στη χώρα μας ώστε να του απαγορευτεί η είσοδος. Το ενδεχόμενο και μόνο να αποδειχθεί επικίνδυνος αρκεί». Ο δικαστής Κέλι συμφώνησε με αυτό το επιχείρημα, λαμβάνοντας υπόψιν επίσης το δεδικασμένο επί παρομοίων με αυτήν του Τζόκοβιτς περιπτώσεων.

Η πλευρά του αυστραλιανού κράτους ισχυρίστηκε ότι κακώς ο Τζόκοβιτς θεώρησε ως δεδομένη την ελεύθερη είσοδό του στη χώρα επικαλούμενος προηγούμενη νόσησή του με Covid-19. Άλλωστε, αυτό είναι και το πλέον αμφιλεγόμενο σημείο, αυτό που θα κρίνει ενδεχομένως και την έκβαση της δίκης, το εάν και κατά πόσον οι Αυστραλοί αποδέχονται την προηγούμενη νόσηση ως επαρκή απόδειξη υγειονομικής ασφάλειας ή όχι.

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, πέραν της λεπτομερούς παρουσίασης των θέσεων κάθε πλευράς, πιστοποιήθηκε από μαρτυρία αξιωματικού της υπηρεσίας μετανάστευσης ότι ο Νόβακ Τζόκοβιτς δεν προκάλεσε επεισόδιο στο αεροδρόμιο, όταν ενημερώθηκε πως η βίζα του ακυρώνεται. Ενάντια στις φήμες και στην εντύπωση που είχε καλλιεργηθεί, ο Σέρβος σούπερ σταρ του τένις παρέμεινε ψύχραιμος και συνεργάσιμος.