Η πανδημία έχει αφήσει και συνεχίζει να αφήνει τα σημάδια της στην κοινωνία, με δεκάδες άτομα που έχουν νοσήσει ή που βίωσαν με σκληρό τρόπο τον εγκλεισμό και την καραντίνα να έχουν καταφύγει σε ψυχολόγο ή σε κάποιον ειδικό για βοήθεια.

Αρκετά από τα άτομα αυτά, έχοντας βιώσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας κάποιας μορφής κατάθλιψη ή ακόμα και συμπτώματα αγχώδους διαταραχής, ξεκίνησαν υπό την συμβουλή ειδικών την χρήση αγχολυτικών και άλλων φαρμάκων.

Οι συνεδρίες στους ψυχολόγους έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, ενώ το ίδιο έχει γίνει και με τις επισκέψεις σε ειδικές δομές και συλλόγους που αφορούν την ψυχική υγεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες μόνο ο Σύλλογος Ψυχικής Υγείας του ΣΟΨΥ Πάτρας δέχτηκε έως τα τέλη Νοεμβρίου πάνω από 1.200 περιστατικά που ζητούσαν κάποια μορφή βοήθειας για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση της πανδημίας.

Αρκετά από τα άτομα αυτά είχαν νοσήσει, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό είχε χάσει δικό του άνθρωπο από τον κορωνοϊό, χωρίς να μπορέσει να τον αποχαιρετήσει, ένεκα των μέτρων προστασίας, πληγή που μένει όπως φαίνεται χαραγμένη στη ψυχή.

Πάντως, το σύνολο σχεδόν αυτών δεν είχαν επισκεφτεί στο παρελθόν τον ΣΟΨΥ, δηλαδή δεν είχαν εμφανίσει προβλήματα κατάθλιψης ή κάποια μορφή ψυχικής διαταραχής, πριν από την πανδημία.

Ορισμένες από τις περιπτώσεις αυτές εμφάνισαν πιο σοβαρά προβλήματα και χρειάστηκαν να εξεταστούν από ψυχίατρο, καθώς η κατάσταση τους κρίθηκε ότι είναι τέτοια που έχρηζε ιατρικής παρακολούθησης.

Ο ΣΟΨΥ Πάτρας είναι ο σύλλογος που τρέχει στην πόλη μας το πρόγραμμα «Κανένας μόνος στην πανδημία», με ειδικούς ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.  

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ψυχολόγων και των επαγγελματιών της ψυχικής υγείας η αυξητική τάση στα προβλήματα ψυχικής διαταραχής και στις κρίσεις πανικού θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, όσο κρατάει δηλαδή αυτή η κατάσταση με την πανδημία.