Με πάνω από 300 πλειστηριασμούς κάνει ποδαρικό το νέο έτος στην Αχαΐα, με δεκάδες ακίνητα να βγαίνουν στο σφυρί.

Σύμφωνα με όσα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μέσα στους δύο πρώτους μήνες του νέου έτους αναμένεται να προχωρήσουν οι διαδικασίες αυτές για 350 ακίνητα στην Αχαΐα.

Οι πλειστηριασμοί αυτοί είναι παντός τύπου και αφορούν από μεγάλες βιομηχανικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, καταστήματα, διαμερίσματα, οικόπεδα, έως και συγκρότημα φοιτητικών κατοικιών.

Οι 350 πλειστηριασμοί μόνο μέσα στους δύο πρώτους μήνες δείχνουν τι πρόκειται να ακολουθήσει για τη συνέχεια του νέους έτους, με πολλούς ιδιοκτήτες και επιχειρηματίες να χάνουν ένα μέρος της περιουσίας τους.

Πρόκειται κυρίως για δανειολήπτες που έπαιρναν δάνεια από τράπεζες για διάφορους λόγους, βάζοντας ως υποθήκη ακίνητη περιουσία, τα οποία πλέον δεν μπορούν να πληρώσουν με αποτέλεσμα να τα χάνουν.

Το ζήτημα είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των προγραμματισμένων πλειστηριασμών δεν γίνονται ή ακόμα και αν γίνονται στο τέλος αποδεικνύονται άγονοι και ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς δεν βρίσκουν πλειοδότη.

Πιο συγκεκριμένα από τους 721 πλειστηριασμούς που αναρτήθηκαν μέσα στο 2021 για την Αχαΐα ολοκληρώθηκαν μόλις οι 56, ένας αριθμός που αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό της τάξεως του 8%.

Το γεγονός αυτό οφείλεται σε έναν βαθμό στην όλη διαδικασία που χαρακτηρίστηκε αργόσυρτη. Έτσι από το νέο έτος η διαδικασία αυτή αλλάζει, επιταχύνεται ο χρόνος των πλειστηριασμών, ώστε ακόμα και οι επαναληπτικοί να γίνονται σε σύντομο χρόνο.

Με αυτή την διαδικασία οι τιμές εκκίνησης αναμένεται να μειώνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να προσεγγίζουν τα επίπεδα όπου μπορεί να υπάρξει αγοραστικό ενδιαφέρον. Οπότε με την νέα διαδικασία που θα ακολουθηθεί η μηχανή των πλειστηριασμών αναμένεται να φουλάρει, με δεκάδες ακίνητα και περιουσίες να αλλάζουν χέρια.