Αν τα νοικοκυριά και τα καταστήματα εμπορίου αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τους αυξημένους λογαριασμούς της ΔΕΗ και των υπολοίπων παροχών ρεύματος, σκεφτείτε το πρόβλημα με το οποίο έχουν έρθει αντιμέτωπες δεκάδες ενεργοβόρες επιχειρήσεις.

Ζαχαροπλαστεία, αρτοποιία και βιοτεχνίες που λόγω της φύσης της εργασίας τους χρειάζονται να καταναλώσουν αρκετές κιλοβατώρες ρεύματος και ενέργειας για να παράγουν τα προϊόντα τους, έχουν δει τους τελευταίους μήνες μία αύξηση στους λογαριασμούς τους που ξεπερνάει το 100%.  

Αρκετοί από τους επαγγελματίες του είδους βλέποντας λογαριασμούς ενός μηνός και συγκρίνοντας τους με τους αντίστοιχους των περασμένων ετών παθαίνουν «εγκεφαλικό» και προσπαθούν να δώσουν μία εξήγηση για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό.

Το επιχείρημα της ενεργειακής κρίσης και των διεθνών συνθηκών δεν τους αρκεί. Μάλιστα, αυτό που τους κάνει εντύπωση είναι ότι τα μεγαλύτερα νούμερα στους λογαριασμούς που έρχονται πλέον δεν αφορούν την κατανάλωση ρεύματος, αλλά τις πρόσθετες χρεώσεις.

Τα παραδείγματα είναι πολλά. Βιοτεχνία με πάγο καλείται να πληρώσει κοντά στα 10.000 ευρώ στον τελευταίο λογαριασμό που της ήρθε. Βιοτεχνία αρτοποιίας έχει μπροστά της έναν λογαριασμό που φτάνει στο σύνολο του τα 3.500 ευρώ, ενώ ένα ζαχαροπλαστείο 65 μόλις τετραγωνικών του ήρθε ποσό που φτάνει κοντά στα 1.500 ευρώ.

Βιοτέχνες, αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες εμφανίζονται οργισμένοι και αγανακτισμένοι με αυτή την κατάσταση. Tα ίδια πάνω - κάτω ισχύουν και στην εστίαση όπου εκεί οι λογαριασμοί είναι διπλάσιοι από τους αντίστοιχους των περασμένων ετών, την ίδια χρονική περίοδο. 

Εκτός πραγματικότητας...

Ο γνωστός αρτοποιός και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Σταύρος Κάτσενος, μιλάει για εγκληματικές αυξήσεις που κοστίζουν όχι μόνο στους επαγγελματίες, αλλά και στους εργαζόμενους τους.

Ο ίδιος στις αναρτήσεις του είναι αρκετά καυστικός για αυτό το ζήτημα των αυξήσεων και όπως υποστηρίζει αποτυπώνει τον θυμό και την απόγνωση ενός μεγάλου κλάδου όπως είναι αυτός της μεταποίησης.

«Όσοι μας κυβερνούν είναι εκτός πραγματικότητας. Δεν έχουν δουλέψει ποτέ τους ή τουλάχιστον δεν γνωρίζουν τον παραγωγικό τομέα, δεν έχουν παράγει δηλαδή. Για αυτό και δεν μπορούν να κατανοήσουν τους επαγγελματίες.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι αυξήσεις αυτές είναι αδικαιολόγητες, είναι εγκληματικές και θα οδηγήσουν στο κλείσιμο δεκάδων επιχειρήσεων».

Η ενεργειακή κρίση, μετά από αυτή την κρίση της πανδημίας, είναι το μεγάλο πρόβλημα για τον κόσμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κυρίως των ενεργοβόρων. Τι μπορεί να γίνει;

Σύμφωνα με πληροφορίες ομάδα από τον κλάδο της αρτοποιίας και της ζαχαροπλαστικής σκοπεύουν να προχωρήσουν σε μία συμβολική κίνηση που όμως θα έχει ουσιαστικό χαρακτήρα. 

Να πληρώσουν δηλαδή από τους λογαριασμούς τους μόνο το ποσό που αφορά την κατανάλωση ρεύματος και το ΦΠΑ αυτού και τίποτα παραπάνω. Κι ότι γίνει…