Ο μεταβολισμός είναι ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα καίει θερμίδες και μετατρέπει αυτό που τρώμε σε ενέργεια που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση των σωματικών μας λειτουργιών. Και ενώ ο μεταβολισμός είναι μια φυσική διαδικασία, επηρεάζεται σε καθοριστικό βαθμό από τις επιλογές μας.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, λοιπόν, για να ενεργοποιήσουμε και να επιταχύνουμε τον μεταβολισμό μας δεν είναι άλλος από τη γυμναστική. Η σωματική άσκηση μας βοηθά να κάψουμε θερμίδες, αλλά και να αυξήσουμε τη μυϊκή μας μάζα, η οποία συνδέεται άμεσα με τον μεταβολισμό μας. Σκεφτείτε ότι ο βασικός λόγος που δυσκολευόμαστε να χάσουμε βάρος καθώς μεγαλώνουμε είναι η μείωση του μεταβολικού ρυθμού μας, πράγμα το οποίο συμβαίνει κυρίως επειδή όσο μεγαλώνουμε μειώνεται η μυϊκή μας μάζα. Όσο μεγαλύτερη μυϊκή μάζα έχουμε, τόσο πιο γρήγορος είναι ο μεταβολισμός μας, όπως αναφέρει το vita.

Οι προπονήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης ή αλλιώς τα βάρη είναι η ιδανική μέθοδος γυμναστικής για να αυξήσουμε τη μυϊκή μας μάζα και κατ’ επέκταση τον μεταβολισμό μας, ενώ όταν συνδυάζονται με αερόβιες προπονήσεις μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την απώλεια βάρους.

Πέρα από την τακτική γυμναστική, καλό είναι να μην περνάμε πολλές ώρες καθιστοί μέσα στην ημέρα, καθώς μια τέτοια συνήθεια μπορεί να μπλοκάρει τον μεταβολισμό μας. Συγκεκριμένα, όταν καθόμαστε για μεγάλο χρονικό διάστημα, το σώμα μας μπαίνει σε λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας, πράγμα που σημαίνει ότι ο μεταβολισμός μας μπορεί να μειωθεί σημαντικά. Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, η καθιστική στάση για μεγάλες περιόδους επιβραδύνει τον μεταβολισμό, γεγονός που επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος, την αρτηριακή πίεση και να καταστρέφει το σωματικό λίπος.