Η τοποθέτηση του Κωνσταντάτου Ηλία στη σημερινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Πατρέων:

Έπειτα από επτά χρόνια της σημερινής δημοτικής αρχής και ενώ έχει ανανεώσει τη θητεία της από το 2019, συνεδριάζει πέντε μέρες από την έναρξη του έτους 2022, η Επιτροπή Διαβούλευσης.

Βρισκόμαστε στην αρχή της χρονιάς, να ευχηθούμε καλή χρονιά σε όλους τους συμμετέχοντες, στον κ. Δήμαρχο και τον Πρόεδρο της Επιτροπής και τους εργαζόμενους στο Δήμο Πατρέων και να τους ευχαριστήσουμε για το χρόνο που διαθέτουν, ορμώμενοι από τη διάθεσή τους για προσφορά και για το καλό των κατοίκων αυτής της πόλης και το μέλλον της. Είμαστε υποχρεωμένοι εφόσον από πλευράς πολιτών συμμετέχω στην Επιτροπή αυτή, να θέσω υπόψη και των φορέων αλλά και της δημοτικής αρχής καίρια ζητήματα που αφορούν τόσο τη λειτουργία της, αλλά και το προσδοκώμενο συμβουλευτικό αποτέλεσμα που πρέπει να έχει.

Όπως γνωρίζετε η Επιτροπή Διαβούλευσης είναι ένα συμβουλευτικό όργανο το οποίο έχει διάρκεια αντίστοιχη της δημοτικής αρχής και θα έπρεπε να είχε συσταθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο της θητείας της. Ως εκ τούτου δύο και πλέον έτη η δημοτική αρχή επέλεξε με τη στάση της να δείξει την απαξίωση στην επιτροπή και με προέκταση και στους φορείς που συμμετέχουν, μιας και αποδεικνύει με τη μη σύστασή της ότι δεν επιθυμούσε τουλάχιστον μέχρι τώρα το συμβουλευτικό τους ρόλο.

Επιπλέον, ενώ θα έπρεπε σύμφωνα με τα ισχύοντα να αποσταλούν τα προσχέδια και οι εισηγήσεις ταυτόχρονα με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, τελικά λάβαμε μόλις χθες το βράδυ την πολυσέλιδη μεν εισήγηση του Δημάρχου, η οποία ωστόσο εκτός από τις γενικότητες και την επανάληψη της πολιτικής του θέσης, δεν έχει να προσφέρει σχεδόν τίποτα που να δίνει προοπτική. Απουσιάζει πλήρως επιχειρησιακό σχέδιο, το πλάνο για τη θέση της Πάτρας για τα επόμενα πέντε δέκα χρόνια.

Διαπιστώνει κανείς, ότι ούτε καν ο κίνδυνος να χάσει η πόλη την τρίτη θέση δεν τον ώθησε για να κατευθυνθεί σε στόχους που θα αύξαναν τον πληθυσμό της πόλης, θα ενίσχυαν την εργασία και την ελκυστικότητα του «επιχειρείν», τόσο της μικρομεσαίας επιχείρησης που είναι στυλοβάτης της οικονομίας, όσο και μεγαλύτερων επενδυτικών δυνάμεων που τόσο
μεγαλόφωνα καταδικάζει και στέκεται απέναντι.

Μπορεί η δημοτική αρχή να οραματίζεται την ανατροπή του καπιταλισμού και του κεφαλαίου μέσω λαϊκών επαναστάσεων, μέχρι να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να κινηθεί εντός πραγματικότητας και να αναζητήσει τις βέλτιστες λύσεις για την πόλη και το λαό της και κυρίως τις επερχόμενες γενιές που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Και για να προλάβω, το ότι δεν συνεργάζεται με τους εκπροσώπους του κεφαλαίου να υπενθυμίσω ότι έχει συνάψει ιδιόμορφη συμφωνία win-win με το γνωστό τοπικό νοσηλευτικό ιδιωτικό ίδρυμα) όπου παρέχοντας φθηνό ενοίκιο, ευελπιστεί να αξιοποιήσει την περιουσία της, τις ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΚΟΛΛΑ. Επίσης από τον ιδιωτικό τομέα προέρχεται και η δωρεά μελέτης από την DIMAND που έχει να κάνει με την ανακαίνιση της Δημοτική Βιβλιοθήκης. Να λοιπόν μία καλή αρχή σε πρακτικές που μπορούν να συνεχιστούν και σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό.

Έτσι, χωρίς επιχειρησιακό σχέδιο αναμένουμε ακόμα να δούμε πως θα μπορούσε ο Δήμος Πατρέων να εκμεταλλευτεί την μεγάλη ακίνητη περιουσία του, να μας εξηγήσει πως βλέπει τη Μαρίνα, τη φιλοξενία mega-yacht, την προσέλκυση τουριστών ή κρουαζιερόπλοιων, την εκμετάλλευση της γεωστρατηγικής θέσης της πόλης που τόσο επιτυχημένα έκανε στο παρελθόν, το εμπορικό λιμάνι, την εξέταση των δυνατοτήτων συμμετοχής της ΔΕΥΑΠ σε μελλοντικό δίκτυο φυσικού αερίου, όπως ορίζει ο ιδρυτικός νόμος ίδρυσης των ΔΕΥΑ, και τελικά τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με τομείς της οικονομίας, δημιουργώντας συνθήκες ανταγωνιστικές και πιο ελκυστικές, έναντι όμορων περιοχών.

Θα ήθελα να γνωρίζω ποιες ακριβώς ενέργειες κάνει ο ίδιος ο Δήμος, για τη διαχείριση των απορριμμάτων, μιας και δεν έχει πετύχει τους στόχους που είχε θέσει στο παρελθόν, όχι μόνο στο κομμάτι της αποκομιδής, αλλά στο τμήμα της μείωσης του όγκου μέσω της ευαισθητοποίησης του πολίτη στη διαλογή, στην επανάχρηση αλλά και στη μείωση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων. Δεδομένης της έναρξης ισχύος του περιβαλλοντικού τέλους αλλά και την αναμενόμενη προσαύξηση του κόστους με τη μελλοντική λειτουργία της νέας μονάδας στου ΦΛΟΚΑ, επιβάλλεται να τεθούμε σε εγρήγορση. Και ενώ για παράδειγμα βλέπουμε ότι σε άλλους Δήμους ακόμα και η περισυλλογή παλαιών ρούχων γίνεται οργανωμένα σε κάδους στις
γειτονιές, στην πόλη μας παρατηρούνται φαινόμενα έξω, από την ιματιοθήκη του Δήμου πεταμένων ρούχων. Το τι γίνεται ή το τί δε γίνεται για την υπόλοιπη ροή προς την ανακύκλωση, το βιώνουν καθημερινά οι πολίτες και αποτυπώνεται στα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά και δεν μπορεί να λέμε ότι ευθύνεται μόνο μία πλευρά. Επειδή δε για παράδειγμα, μόλις φέτος
προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την κομποστοποίηση των υπολειμμάτων κλαδεμάτων σε ιδιώτη, έχω την απορία γιατί τόσα χρόνια δεν έχουμε κινηθεί με δικές μας δυνάμεις και αν αυτή δεν είναι ακόμα μια εκχώρηση υπηρεσιών του Δήμου σε ιδιώτες.

Έχοντας μέσα στα πόδια μας το Πανεπιστήμιο, που θα μπορούσε να συμβάλλει τα μέγιστα τόσο στη μελέτη όσο και στην εφαρμογή εκμετάλλευσης υπολειμμάτων επιβάλλεται να επιζητούμε και να προσδοκούμε από τη νέα γενιά να δώσει και να βοηθήσει σε λύσεις που αφορούν το περιβάλλον, την ενέργεια κ.ο.κ.

Απουσιάζει πλήρως η δημιουργία συνθηκών για την κυκλική οικονομία, την εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την προώθηση των ενεργειακών κοινοτήτων που και στο Δήμο θα απέφεραν οικονομικά οφέλη, αλλά και στον πολίτη θα έδιναν λύσεις στην καθημερινότητα του.

Αναφερόμαστε σε ένα τεχνικό πρόγραμμα και για ανταποδοτικά τέλη, χωρίς να έχουμε έστω προσχέδια ή τεχνικά προγράμματα των κοινοτήτων τα οποία είναι η θέληση της καθημερινότητας των πολιτών. Αναφερόμαστε επαγγελματικά δημοτικά τέλη όταν οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν δει μειώσεις σε τζίρους της τάξης του 40% και δεν γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι, ενώ κατά την προηγούμενη χρονιά αρκετές ήταν για μεγάλο διάστημα κλειστές. Χωρίς να έχουμε στοιχεία για έσοδα από διαφημίσεις, από εκμετάλλευση ακινήτων, συμφωνιών με εταιρείες κινητής τηλεφωνίας κ.ο.κ.

Τα ανταποδοτικά τέλη θα πρέπει να συμβαδίζουν με τη δυνατότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του Δήμου, ο οποίος θα πρέπει να διαχειρίζεται το χρήμα του πολίτη με το βέλτιστο δυνατό τρόπο. Και το χρήμα του πολίτη δεν είναι μόνο τα τέλη, αλλά και οι όποιες επιχορηγήσεις από τα κεντρικά ταμεία του κράτους και της Ε.Ε. και προκύπτουν από τη φορολογία του πολίτη. Από όπου και να προέρχονται τα χρήματα, η τσέπη του πολίτη τα πληρώνει και όποιος καταφέρει να κάνει τη καλύτερη διαχείριση λειτουργεί προς όφελός του.

Προφανώς και είναι κύρια ευθύνη της δημοτικής αρχής, είτε να αξιοποιήσει την Επιτροπή Διαβούλευσης, δίνοντας της τα απαραίτητα στοιχεία και την βοήθεια αντί να την εμφανίσει ως μία υποχρεωτική διαδικασία όπου με σιωπηρό ακροατήριο θα βρίσκει την ευκαιρία να απευθύνει στους πολίτες και στους φορείς μονολόγους των πολιτικών της θέσεων. Θεωρώ για παράδειγμα ότι η απουσία του ΟΛΠΑ και του Λιμανιού ως φορέα που θα έπρεπε να έχει θέση ανάμεσα στην Επιτροπή, δείχνει ότι απέχουμε πολύ από το να θέλουμε στην πόλη μας ουσιαστική και συμμετοχική διαβούλευση.

Ακόμα και αν τελικά φαινόμαστε νομικά σωστοί, το να συμμετέχει Πρόεδρος οργανισμού που υποχρεωτικά συμμετέχει στις συνεδριάσεις χωρίς δικαίωμα ψήφου, ταυτόχρονα και ως μέλος της μέσω άλλου φορέα εγείρει κάποιες απορίες στο κατά πόσο θα μπορεί να ζητήσει λεπτομέρειες ή διευκρινίσεις επί σημαντικών θεμάτων κοινωνικής πρόνοιας από τον εαυτό του και στη συνέχεια να πρέπει να του δώσει απάντηση, για αυτό και θα έπρεπε ο ίδιος να αντιληφθεί το ασυμβίβαστο με τη διπλή του συμμετοχή.

Κλείνοντας θα καλέσω τον Πρόεδρο της Επιτροπής (αντιλαμβάνομαι ότι θα είναι ο ίδιος και μετά την επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Κυριακής) να εκλάβει αυτή την Επιτροπή, ως συμβουλευτικό όργανο η οποία μιας και αυτή τη χρονιά (2022) δεν μπορεί να παίξει τον ουσιαστικό συμβουλευτικό της ρόλο, να της δώσει τις απαιτούμενες πνοές ώστε μέσω τακτικών συνεδριάσεων και θεματολογίας στις ημερήσιες διατάξεις να προετοιμαστεί ώστε να τελεσφορήσει μία πολυσυμμετοχική διαδικασία που θα εμπνεύσει φορείς και πολίτες να συμμετάσχουν και να προσφέρουν ο καθένας από τη δική του πλευρά το καλύτερο δυνατό για την πόλη μας και τους κατοίκους της.