Η νότια παραλιακή ζώνη της Πάτρας θα αποκτήσει μέσα στα επόμενα χρόνια μια άλλη αίγλη και έναν διαφορετικό χαρακτήρα, με αποκορύφωμα τα όσα είναι να γίνουν για το έργο για την αναδιαμόρφωση και αξιοποίηση του πρώην εργοστασίου της Χαρτοποιίας του Λαδόπουλου.

Μέχρι τότε όμως προηγούνται δύο άλλα έργα, πιο μικρής εμβέλειας, αλλά εξίσου σημαντικά που είναι να ξεκινήσουν κατά τη διάρκεια του νέου έτους. Το πρώτο έργο από αυτά είναι η κατασκευή ενός πολυχώρου στις πρώην αποθήκες του ΑΣΟ και το δεύτερο έχει να κάνει με την αναβάθμιση και ανακατασκευή του Εργοστασίου Τέχνης.

Οι διαγωνισμοί και στα δύο αυτά έργα έχουν ολοκληρωθεί και έχει προκύψει ανάδοχος. Στις πρώην αποθήκες του ΑΣΟ ένα έργο που ήταν να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί τώρα, αλλά η διάλυση της σύμβασης ξεκίνησε τις διαδικασίες από την αρχή, οι εργασίες αναμένεται να αρχίσουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

Το έργο περιλαμβάνει – όπως έχει ήδη γραφτεί – έναν μεγάλο χώρο για την διεξαγωγή καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά και συνεδριών, ένα θέατρο 250 θέσεων, κατάστημα εστίασης και αίθουσες που θα σχετίζονται με τον πολιτισμό και την αναψυχή.

Και για το Εργοστάσιο Τέχνης έχει προκύψει ανάδοχος αφού ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε. Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν εκτός απροόπτου μέχρι τις αρχές καλοκαιριού και έτσι η μελέτη περιλαμβάνει ριζικές παρεμβάσεις στους εσωτερικούς, αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο του θεάτρου αφού τα πάντα έχουν λεηλατηθεί και καταστραφεί.

Το Εργοστάσιο Τέχνης είναι σε αυτή την κατάσταση εδώ και παραπάνω από μία δεκαετία αφού είναι ζήτημα αν λειτούργησε για δύο χρόνια, μετά από το 2006 δηλαδή το έτος που κατασκευάστηκε στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η αρχή για τα έργα υποδομής που είναι να γίνουν στην Ακτή Δυμαίων έγινε από τον χώρο των Παλαιών Σφαγείων όπου ήδη έχει μετατραπεί ως επίκεντρο των καρναβαλικών εκδηλώσεων της Πάτρας. Μένει να προχωρήσει βέβαια και η δημιουργία του θεματικού καρναβαλικού πάρκου – μουσείου που είναι να κατασκευαστεί εκεί.