Ό,τι θέλουν κάνουν οι ρομά στην πλατεία Ελευθερίας, με τους κατοίκους της περιοχής να έχουν αγανακτήσει για αυτή την κατάσταση που υπάρχει και να αναφέρονται σε συνεχή υποβάθμιση της συνοικίας τους που δεν έχει τέλος.

Μια βόλτα από την άλλοτε πλατεία που αποτελούσε σημείο αναφοράς για την (εξίσου άλλοτε) εργατική συνοικία των Προσφυγικών αρκεί για έναν περαστικό για να βγάλει τα συμπεράσματα του.

Παιδάκια ξυπόλυτα να παίζουν στην πλατεία και στον δρόμο, παγκάκια κατειλημμένα από παρέες και οικογένειες ρομά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις στο… τσακίρ κέφι, έχοντας μαζί τους κασετόφωνο ή ένα αμάξι δίπλα τους, με τα ηχεία στη διαπασών και τη μουσική στο τέρμα, το γυρίζουν και στον χορό, με συνοδεία αλκοόλ.

Σύμφωνα με ντόπιους κατοίκους της περιοχής των Προσφυγικών τα πράγματα δεν σταματούν μόνο εκεί. Με βάση τα όσα παρατηρούν υπάρχουν αρκετές ενδείξεις και για πιο ακραίες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα υπαίθρια πορνεία (με ανήλικα κορίτσια κυρίως), αλλά και διακίνηση ναρκωτικών.

«Κάποτε μας έκλεβαν συνεχώς και δεν τολμούσαμε να βγούμε στον δρόμο. Τώρα δεν βγαίνουμε στην πλατεία γιατί φοβόμαστε μην τρομάξουμε από αυτά που θα δούμε και εμείς και τα παιδιά μας» αναφέρει χαρακτηριστικά κάτοικος της περιοχής.

Μόνη ελπίδα για τους κατοίκους της περιοχής που έχουν απελπιστεί με όλη αυτή την κατάσταση είναι να γίνει κάτι για να αναβαθμιστεί η περιοχή τους και αν είναι δυνατόν να επιστρέψουν πίσω όλοι όσοι είχαν φύγει τα τελευταία χρόνια από την γραφική αυτή γειτονιά.

Πάνω σε αυτό ο Δήμος ήδη έχει προχωρήσει τις διαδικασίες για την ανάπλαση και την αναβάθμιση της περιοχής με ένα έργο που θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις στις υποδομές της συνοικίας. Τώρα το κατά πόσο αυτό μπορεί να είναι αρκετό για να σταματήσει η υποβάθμιση της περιοχής, είναι ένα ερωτηματικό που θα απαντηθεί στην πορεία.