Μπορεί οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης να φέρουν έστω και μια ελάχιστη ανακούφιση στα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και των υπολοίπων παροχών ρεύματος;

Στην Πάτρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, υπάρχουν τουλάχιστον 100 νοικοκυριά (και αυτό χάρη στις επαφές της αντιδημαρχίας υγείας με την ΔΕΔΗΕ, διαφορετικά ο αριθμός θα ήταν ήδη μεγαλύτερος) που ζουν αυτή τη στιγμή χωρίς ρεύμα και ένας ακόμα μεγαλύτερος αριθμός που έχουν οφειλές πάνω από 2.000 ευρώ και βρίσκονται αντιμέτωπα με τον εφιάλτη της διακοπής.

Η ενεργειακή κρίση και οι φουσκωμένοι λογαριασμοί που ήδη έχουν φτάσει στα σπίτια δείχνουν ότι οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν μέσα στους επόμενους μήνες, σε βαθμό που κανείς ακόμα δεν είναι σε θέση να γνωρίζει.

Ήδη ένα ποσοστό που ενδέχεται να ξεπερνάει το 50% έχει οφειλές και έχει μπει σε καθεστώς διευθέτησης των χρεών του, πληρώνοντας έτσι μαζί με τους τρέχοντες λογαριασμούς του τις δόσεις για κάθε μήνα.

Κάποια από αυτά τα νοικοκυριά δεν αντέχουν με αποτέλεσμα να σπάνε οι διακανονισμοί και να βρίσκονται ξανά σε κίνδυνο διακοπής ενώ κάποια κρατούν με νύχια και δόντια αυτή την ισορροπία.

Ο Δήμος έχει ξεκινήσει να τρέχει ένα πρόγραμμα που αφορά τα ευάλωτα νοικοκυριά και την διευθέτηση των οφειλών τους στην ΔΕΗ, με ένα σημαντικό «κούρεμα» και ήδη έχει δεχθεί τις πρώτες αιτήσεις.

Όμως το πρόγραμμα αυτό αφορά τα πολύ χαμηλά εισοδήματα, τους άπορους για την ακρίβεια, κάτι που σημαίνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό νοικοκυριών και να κάνει την αίτηση θα μείνει απ' έξω.

Μπροστά σε όλα αυτά η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό που με βάση τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης θα ανέλθει στα 42 ευρώ (για όσους είναι στο ΚΕΑ ανέρχεται στα 54 ευρώ), μάλλον δεν τους λύνει το πρόβλημα. Ειδικότερα από τη στιγμή που οι αυξήσεις των λογαριασμών σε πολλά νοικοκυριά είναι τουλάχιστον διπλάσιες από πριν.