Η πανδημία έχει αυξήσει τη χρήση των ναρκωτικών τα τελευταία δύο χρόνια, με αρκετούς να καταφεύγουν σε αυτά, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες καταστάσεις της καραντίνας, αλλά και των συνεπειών που έχει φέρει η εμφάνιση του κορωνοϊού στις ζωές μας.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται όχι μόνο από τους ειδικούς ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς για το θέμα της απεξάρτησης, αλλά και μέσα από τα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας από τις ποσότητες των ναρκωτικών που έχουν εντοπιστεί μέσα από τις εξαρθρώσεις αντίστοιχων κυκλωμάτων.

Μέσα σε δύο χρόνια η Δίωξη Ναρκωτικών εντόπισε περίπου 1,5 κιλό κοκαΐνης, πάνω από 75 κιλά κάνναβης και περισσότερα από 1.000 χάπια που έχουν χαρακτηριστεί ως ναρκωτικές ουσίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά παρατηρείται μια σημαντική αύξηση στην χρήση της κοκαΐνης, αλλά και στην κάνναβη. Την διαπίστωση αυτή έχουν κάνει άλλωστε και τα θεραπευτικά ιδρύματα που ασχολούνται με την απεξάρτηση τονίζοντας ότι η νοοτροπία του χρήστη πλέον έχει αλλάξει σε σύγκριση με τα περασμένα χρόνια.

Ο χρήστης έχει αποκτήσει ένα πιο κοινωνικό προφίλ που επιβεβαιώνεται με την αυξημένη χρήση της κοκαΐνης, ένα ναρκωτικό που θεωρείται σκληρό και έχει αρνητικές συνέπειες στον οργανισμό με μεγάλο εθισμό, όμως, είναι «κοινωνικά αποδεκτό» σε σύγκριση με την ηρωίνη, ειδικότερα στην υψηλή κοινωνία που το έχει συνδυάσει με ένα αντίστοιχο στάτους.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι η αύξηση της χρήσης της κοκαΐνης έχει γίνει πάνω στην κρίση της πανδημίας, παρόλο που είναι από τα πιο ακριβά ναρκωτικά, με την τιμή του να κυμαίνεται στην πιάτσα στα 70 με 80 ευρώ το ένα γραμμάριο.

Από την άλλη η αύξηση της χρήσης της κάνναβης στα χρόνια της πανδημίας θεωρείται πιο φυσιολογική, με τη διαφορά ότι εκτός των μικρότερων ηλικιών που έκαναν χρήση της, πλέον καταφεύγουν σε αυτή και μεγαλύτερα άτομα.

Εκτός όμως της κοκαΐνης και της κάνναβης αυξητική τάση έχει και η χρήση της ηρωίνης, ένα ναρκωτικό που δεν είναι «κοινωνικά αποδεκτό» και που εξακολουθεί να αποτελεί ένα είδος κοινωνικού στίγματος για όσους καταφεύγουν σε αυτή αφού οι συνέπειες της είναι εμφανείς.

Η ίδια τάση φαίνεται ότι υπάρχει και στα χάπια, η χρήση των οποίων έχει αυξηθεί, αφού εκτός των κλασικών χρηστών, πολλοί που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα που μπορεί να σχετίζονται με διαταραχές να καταφεύγουν σε αυτά αφήνοντας στην άκρη τα φαρμακευτικά χάπια που υπάρχουν για αυτές τις περιπτώσεις.