Για την εξέλιξη της πανδημίας και την μετάλλαξη Όμικρον μίλησε ο Νίκος Τζανάκης Καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σχετικά με το αν η πανδημία του κορωνοϊού μπαίνει σε ενδημική φάση ο κ. Τζανάκης παρουσιάστηκε επιφυλακτικός τονίζοντας στον ΑΝΤ1 ότι ιός μας έχει εκπλήξει πολλές φορές. Σημείωσε ότι είναι νωρίς να πούμε ότι πάμε σε ενδημική φάση και ανέφερε ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό.

Σχετικά με την 5ήμερη καραντίνα για όσους νόσησαν ο κ. Τζανάκης είπε ότι του προκάλεσε έκπληξη η οδηγία που έδωσε το CDC. «Είναι παρακινδυνευμένο διάστημα. Θα πρέπει οι γιατροί κατά περίπτωση να αποφασίζουν για την διάρκεια της καραντίνας», υπογράμμισε.

Όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων σημείωσε πως κατά την γνώμη του θα έπρεπε να καθυστερήσει κατά μία εβδομάδα και πρόσθεσε ότι τα παιδιά θα πρέπει να κάνουν δύο rapid test μαζί μετά self test.

Ωστόσο, είπε πως «αυτή η απόφαση έχει ένα καλό. Μας μαθαίνει να ζούμε με τον ιό», ενώ σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να εκλάβουμε την Όμικρον ως την αρχή του τέλους της πανδημίας, αφού όπως ανέφερε οδηγεί στο νοσοκομείο αρκετό κόσμο.

Στον ΑΝΤ1 μίλησε και ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας λέγοντας ότι δεν είναι εύκολο να καταλάβουμε το τέλος της πανδημίας. Σημείωσε ότι θα μιλάμε για το τέλος αυτής όταν ο ιός δεν σκοτώνει και είπε ότι σε λίγες ημέρες θα ξέρουμε πόσο θανατηφόρα είναι η μετάλλαξη Όμικρον.

Τέλος χαρακτήρισε σωστό βήμα το άνοιγμα των σχολείων. «Φαίνεται πως πλησιάζουμε προς την ενδημικότητα», είπε.