Οι ψηφοφορίες για την εκλογή του νέου προέδρου της ιταλικής δημοκρατίας θα ξεκινήσουν στις 24 Ιανουαρίου. Λόγω κορωνοϊού ωστόσο η διαδικασία αυτή την φορά θα πάρει περισσότερο χρόνο: Με μια μόνον ψηφοφορία την ημέρα και με συνεχείς απολυμάνσεις της αίθουσας της βουλής. Οι ζυμώσεις παρόλα αυτά έχουν ήδη ξεκινήσει σε πυρετώδη ρυθμό. Συνολικά ψηφίζουν 1.009 μεγάλοι εκλέκτορες: βουλευτές, γερουσιαστές και εκπρόσωποι των περιφερειών.

Η υποψηφιότητα του Μάριο Ντράγκι, έστω και αν δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί, συνεχίζει να είναι ισχυρότατη. Πολλοί αναλυτές, μάλιστα, υπογραμμίζουν, ότι έστω και αν η Ιταλία είναι μια κοινοβουλευτική δημοκρατία, σε περίπτωση εκλογής του «σούπερ Μάριο» οι αρμοδιότητες του προέδρου θα είναι, εκ των πραγμάτων, αυξημένες. Επιπλέον, με ρόλο εγγυητή της πολιτικής σταθερότητας της χώρας, ώστε να σταλεί και στις Βρυξέλλες το μήνυμα ότι τα κονδύλια του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα διατεθούν με χρήσιμο και αποτελεσματικό τρόπο.

Όσο για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επιμένει στο ίδιο μοτίβο, ότι ο ίδιος διαθέτει όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις, για να αναλάβει την προεδρία της χώρας. Στα χαρτιά η συντηρητική παράταξη έχει 451 βουλευτές και γερουσιαστές, συν 33 εκπροσώπους των περιφερειών. Αλλά η ψήφος είναι μυστική, και συχνά γεμάτη εκπλήξεις. Δεν αποκλείεται την τελευταία στιγμή ο Καβαλιέρε να κάνει πίσω και να προτείνει κάποιον άνθρωπο εμπιστοσύνης του. Όπως τον πρώην υφυπουργό παρά την προεδρία της κυβέρνησής του, τον πανίσχυρο Τζιάνι Λέτα.

Αβέβαιες προβλέψεις και ενδεχόμενες λύσεις

Δεν μπορούν να γίνουν σίγουρες προβλέψεις και λόγω της ιδιαίτερα ρευστής κατάστασης στα Πέντε Αστέρια: Είχαν εκλέξει 338 βουλευτές και γερουσιαστές, αλλά μέσα σε τέσσερα χρόνια ανεξαρτητοποιήθηκαν οι 105. Υπάρχει, πάντως, και μια διαφορετική λύση: να επανεκλεγεί ο Σέρτζιο Ματαρέλα για περιορισμένη χρονική περίοδο, ίσως για ένα χρόνο, όπως είχε γίνει στο παρελθόν με τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Τουλάχιστον μέχρι να ξεπεραστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης της πανδημίας δηλαδή, και να γίνουν οι βουλευτικές εκλογές του 2023. Ο Ντράγκι στην περίπτωση αυτή θα παραμείνει πρωθυπουργός, ενώ στην συνέχεια θα είναι σε θέση να στρέψει το ενδιαφέρον του προς τα ανώτερα, ευρωπαϊκά αξιώματα