Περί τα μέσα Φεβρουαρίου, προγραμματίζεται να ανέβουν στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για πάνω από 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων με την ταυτόχρονη επιμήκυνση της διάρκειας εξόφλησής του σε 10 ή 12 μηνιαίες δόσεις.

Εντός του πρώτου διμήνου η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το νέο ΕΝΦΙΑ που θα ισχύσει για το 2022, ενώ ο φόρος ακινήτων θα ξεκινήσει να πληρώνεται στα τέλη Μαρτίου.

Μέχρι στιγμής έχουν ενσωματωθεί οι νέες αντικειμενικές αξίες στις υφιστάμενες ζώνες, ωστόσο εκκρεμεί η ένταξη στον φόρο κάποιων περιοχών που μπαίνουν για πρώτη φορά στο σύστημα. Ταυτοχρόνως, στο τραπέζι υπάρχουν ακόμα τα σενάρια που θα οδηγήσουν στη μείωση του φόρου.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ σχεδιάζεται από μηδενική βάση χωρίς να επέρχονται αλλαγές στη συνολική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας, καθώς το οικονομικό επιτελείο έχει δεσμευθεί για δημοσιονομικά ουδέτερες αλλαγές. Θα περιλαμβάνει περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές ώστε να αποτραπούν μεγάλες επιβαρύνσεις και θα καταβάλλεται σε 10-12 δόσεις, με την πρώτη στα τέλη Μαρτίου.