Σε καθεστώς άτυπου lockdown δεν είναι μόνο η εστίαση, αλλά το σύνολο της αγοράς και μέσα σε αυτό θα πρέπει να συμπεριληφθεί και το εμπόριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με το που ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα τα οποία με βάση τα όσα αναφέρθηκαν και τις αποφάσεις που πάρθηκαν δεν αγγίζουν το εμπόριο, η πτώση στην κίνηση των εμπορικών μαγαζιών ήταν ακόμα μεγαλύτερη.

Ορισμένοι μάλιστα επαγγελματίες που είδαν τα μαγαζιά τους να κινούνται κάπως την εβδομάδα των Χριστουγέννων μιλούν για "βουτιά", λίγες μέρες πριν από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Το ότι επηρεάζουν το εμπόριο όλα αυτά τα μέτρα, παρόλο που τα καταστήματα λειτουργούν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. «Βρισκόμαστε σε ένα άτυπο lockdown, αλλά ουσιαστικό» δήλωσε για το θέμα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κώστας Ζαφειρόπουλος.

Το θέμα είναι τι μπορεί να διεκδικήσουν οι έμποροι ως αντίμετρα για την κατάσταση αυτή που έχει διαμορφωθεί με τα κρούσματα. «Αν δεν υπάρξει βοήθεια θα έχουμε δύσκολες καταστάσεις για τα εμπορικά μαγαζιά αυτό είναι το μόνο σίγουρο».

Το καλάθι των διεκδικήσεων των εμπόρων, όμως, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν καν αντίμετρα για τον χώρο της εστίασης, παρά μόνο για τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης (και αυτά που ανακοινώθηκαν αφορούν κυρίως τους εργαζόμενους παρά τις επιχειρήσεις), θα είναι μάλλον μικρό.

Όμως το σημαντικό είναι να διεκδικήσουν πράγματα και πάνω σε αυτό θα πρέπει να υπάρξει ένα κοινό μέτωπο από την αγορά, με τη συμμετοχή όλων των ΚΑΔ που θίγονται (εστίαση και εμπόριο κυρίως, αλλά και άλλα επαγγέλματα) για να μπορέσει να καλύψει έστω και ένα μέρος της απώλειας που έχει υποστεί από αυτή την κατάσταση.

Βαγενάς: "Πάνω από το 40% η πτώση"

Η ανάρτηση του προέδρου της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Νοτιοδυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, Γιώργου Βαγενά είναι χαρακτηριστική:  

«Θεωρώ αδιανόητο με πτώση τζίρου πάνω από 40% σε σχέση με την περσινή προβληματική χρονιά και μετά από 12 χρόνια συνεχόμενης κρίσης να μην επιδοτηθούν για ακόμα μια φορά τα καταστήματα του μικρού λιανεμπορίου.

Η προβληματική λειτουργία της εστίασης και το κλείσιμο της νυχτερινής διασκέδασης θα σφίξουν ακόμα πιο πολύ την θηλιά στον λαιμό μας.

Ελπίζω και εύχομαι να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο διεκδίκησης γιατί πραγματικά δεν μπορώ να βρω άλλους τρόπους πειθούς απέναντι και στους κυβερνώντες αλλά και απέναντι σε όλους όσους βάζουν πλάτη σε αυτούς».