Η εορταστική περίοδος για την τοπική αγορά έληξε και πλέον μπορεί να γίνει ένας πρώτος συνολικός απολογισμός για το πως πήγαν τα πράγματα και αν τελικά υπήρξε έστω και μία μικρή ανάκαμψη κατά τη διάρκεια των ημερών αυτών.

Ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Κώστας Ζαφειρόπουλος απαντώντας στο ζήτημα αυτό είναι ξεκάθαρος. «Η κίνηση την εορταστική περίοδο σαν συνολική εικόνα δεν ανταποκρίθηκε ούτε και στις πιο χαμηλές μας προσδοκίες.

Ήταν υποτονικά τα πράγματα με εξαίρεση κάποιες ημέρες που υπήρξε ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το καταναλωτικό κοινό».

Η πτώση όμως σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περιόδους των περασμένων ετών είναι δεδομένη. «Είχαμε μια πτώση που με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις έφτασε το 30%, με ορισμένες αυξομειώσεις ανάλογα με το κάθε είδος του εμπορίου που κυμαίνονταν μεταξύ του 20% και του 40%» τονίζει ο κ. Ζαφειρόπουλος.

Σε ότι αφορά τα είδη και τις αγορές που έκανε ο κόσμος κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν και πάλι τα παιδιά. «Τα είδη που κινήθηκαν κάπως περισσότερο, χωρίς όμως να γίνεται κάτι το θεαματικό, ήταν κυρίως τα παιχνίδια για παιδιά, τα είδη δώρων, ο ρουχισμός και τα υποδήματα.  

Πάντα όμως διστακτικά και συγκρατημένα. Οι περισσότεροι αγόραζαν κυρίως για να τηρήσουν την παράδοση και να κάνουν ένα δωράκι στα παιδιά τους ή στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Ως εκεί όμως…».

Το δεδομένο επίσης είναι ότι τα περισσότερα χρήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των γιορτών από επιδόματα, δώρα Χριστουγέννων ή και μισθούς δεν κατέληξαν στην αγορά. «Πήγαν κυρίως σε παροχές υπηρεσιών ρεύματος.

Ο κόσμος πλήρωνε ότι μπορούσε για να μειώσει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ ή των άλλων παρόχων που είναι διπλάσιοι ή και τριπλάσιοι φέτος και φυσικά τα χρήματα που περίσσευαν για αγορές ήταν ελάχιστα».

Η έξαρση των κρουσμάτων έφερε μεγαλύτερη πτώση

Ένα ακόμα στοιχείο που χαρακτήρισε την εορταστική περίοδο ήταν η έξαρση των κρουσμάτων και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

«Με που ανακοινώθηκαν τα μέτρα η κίνηση στα μαγαζιά έπεσε ακόμα περισσότερο.

Ακόμα και αυτά που είχαν δει κάποια κίνηση κατέγραψαν στη συνέχεια κάθετη πτώση. Αποτέλεσμα και αυτό της αβεβαιότητας που επικρατεί». 

Αβεβαιότητα που και για τους εμπόρους και για τους καταναλωτές θα συνεχιστεί όπως όλα δείχνουν και την περίοδο των εκπτώσεων. Κι όσο θα κρατήσει αυτή η έξαρση των κρουσμάτων της «Όμικρον». «Βρισκόμαστε σε ένα άτυπο lockdown και για το εμπόριο και αυτό θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν άπαντες…».