Σε αναμονή βρίσκονται γονείς και εκπαιδευτικοί για το θέμα του ανοίγματος των σχολείων περιμένοντας τα πρωτόκολλα και όλες τις λεπτομέρειες που θα ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας.

Όμως οι προθέσεις της κυβέρνησης έχουν φανεί. «Το όλο ζήτημα είναι ηλίου φαεινότερον ότι θα αποφασιστεί με πολιτικά και όχι επιστημονικά κριτήρια» τονίζει επί του ζητήματος ο γενικός γραμματέας της ένωσης δασκάλων και νηπιαγωγών Πάτρας Στέλιος Παλαρμάς.

«Η κυβέρνηση έχει φανερώσει τις προθέσεις της οι οποίες είναι να ανοίξουν τα σχολεία, με τα τμήματα να λειτουργούν κανονικά, χωρίς όμως να έχουν μαθητές από τη στιγμή που όταν υπάρχουν κρούσματα τα μαθήματα γίνονταν σε άδειες αίθουσες.

Αυτό είχε φανεί και την περασμένη περίοδο πριν από την εμφάνιση της Όμικρον όπου τα σχολεία ανεξάρτητα αν αυτό είχε βγει προς τα έξω ήταν εστίες υπερμετάδοσης».

Ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Παλαρμάς θα περιμένει τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου και ύστερα ο ίδιος, αλλά και ο σύλλογος που εκπροσωπεί θα τοποθετηθεί αναλόγως.

Από την πλευρά τους οι γονείς βρίσκονται και αυτοί σε αναμονή. «Το συνετό δεν είναι να πάρουν παράταση τα σχολεία και να ανοίξουν μετά.

Το συνετό θα ήταν να ανοίξουν με μέτρα ασφαλείας, αλλά αυτό εξακολουθεί να μην είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και του υπουργείου. Γιατί μέτρα ασφαλείας με συγχωνεύσεις τμημάτων δεν γίνονται…» καταλήγει.

Ποιος θα τους αντικαταστήσει στην καραντίνα;

Τόσο οι εκπαιδευτικοί, όσο και οι γονείς θέτουν στους αρμοδίους έναν ακόμα προβληματισμό για το όλο θέμα:

Ας πούμε ότι τα σχολεία ανοίγουν κανονικά υπό τον κλοιό της μετάλλαξης Όμικρον και την μεταδοτικότητα που αυτή έχει. Είναι σίγουρο ότι στους κλειστούς χώρους των τάξεων με τα πάνω από είκοσι παιδιά η κάθε μία θα αρρωστήσουν και εκπαιδευτικοί. Εκπαιδευτικοί που έχουν κάνει και τις τρεις δόσεις ή έστω τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Τώρα που η μεταδοτικότητα της Όμικρον είναι ακόμα μεγαλύτερη, είναι σίγουρο ότι θα αρρωστήσουν ακόμα περισσότεροι. Τους εκπαιδευτικούς που θα είναι σε καραντίνα ποιος θα τους αντικαταστήσει;