Το εμβόλιο είναι σημαντικό και αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι το μοναδικό δεδομένο που υπάρχει σε σχέση με τη μετάλλαξη Όμικρον. Αποτελεί το βασικό όπλο και στην περίπτωση της Όμικρον για να προφυλαχτεί κανείς από τα βαριά συμπτώματα του ιού και να μην οδηγηθεί στο νοσοκομείο.

Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι ότι το 80% των ασθενών που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στις απλές κλινικές των δύο νοσοκομείων της Πάτρας είναι ανεμβολίαστοι, χωρίς να έχουν κάνει καν την πρώτη δόση.

Ωστόσο, η μεταδοτικότητα της Όμικρον ανεξάρτητα από το αν τελικά είναι μία απλή γρίπη ή έχει μια βαρύτερη συμπτωματολογία είναι μεγάλη και η διασπορά στην Πάτρα έχει εξαπλωθεί στην ανοικτή κοινότητα, έχοντας μπει σε σπίτια, σε εργασιακούς χώρους και σε κάθε μορφή δραστηριότητας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή στην Πάτρα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε και ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης στους δημοσιογράφους ένα στα τέσσερα άτομα νοσούν.

Το αν νοσούν από την Όμικρον ή την Δέλτα αυτό θα φανεί μέσα από τους εργαστηριακούς ελέγχους που γίνονται με ένα σημαντικό αριθμό θετικών δειγμάτων να έχουν σταλεί στην Αθήνα για ανίχνευση.

Το θετικό πάνω σε αυτό είναι ότι η 6η ΥΠΕ έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην προμήθεια ειδικού σύγχρονου μηχανήματος που θα εγκατασταθεί στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, εντοπίζοντας μέσα από τους ελέγχους τα δείγματα που ανήκουν στην Όμικρον, χωρίς να χρειαστεί να στέλνονται στην Αθήνα, όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Πάντως, με βάση τα όσα ειπώθηκαν από τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Θεοκλή Ζαούτη στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας το 70% των κρουσμάτων που εντοπίζονται προέρχονται από την μετάλλαξη Όμικρον που έχει ξεκινήσει να κυριαρχεί της Δέλτα.