Ακόμα δεν έχουν συνέλθει από το σοκ της ανάρτησης του Ηλία Μόσιαλου αρκετοί ιερείς και άνθρωποι του τοπικού κλήρου.

Η ανάρτηση του κ. Μόσιαλου τις μέρες των Χριστουγέννων είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, ακόμα και από ιερείς, όπως για παράδειγμα ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος που μίλησε ξεκάθαρα για ασέβεια.

Το θέμα όμως δεν είναι αυτό. Το ζήτημα είναι, σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους, ιερείς που είναι υπέρ του εμβολίου και έχουν δώσει μάχη για να πείσουν για την ανάγκη αλλαγής στάσης της ανεπίσημης εκκλησίας απέναντι στον κορωνοϊό, ότι τέτοιες αναρτήσεις δεν βοηθούν στην όλη προσπάθεια.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των κύκλων αυτών από την αρχή της πανδημίας μερίδα επιστημόνων είχε δείξει ότι είχε βάλει στο στόχαστρο την εκκλησία για το θέμα του κορωνοϊού, όχι μόνο με τις αποφάσεις της επιτροπής, αλλά κυρίως με τις κατά καιρούς δηλώσεις τους.

Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους κύκλους, που η εκκλησία κράτησε αυτή την αμυντική στάση απέναντι στα εμβόλια και μάλιστα με ένα μεγάλο μέρος αυτής να δείχνει το μένος της, την ίδια στιγμή που ένα σημαντικό ποσοστό κληρικών δεν το έκανε, με κάποιους από αυτούς να βρίσκουν τραγικό θάνατο στις ΜΕΘ.

Το παράδειγμα του Μητροπολίτη Κοσμά είναι το πιο πρόσφατο, υπάρχουν όμως δεκάδες ακόμη τέτοια παραδείγματα. Πώς όμως οι ιερείς να κατορθώσουν να πείσουν το μεγαλύτερο κομμάτι των ιερέων (γιατί το μεγαλύτερο παραμένει ανεμβολίαστο) να πάει να εμβολιαστεί όταν γίνονται τέτοιες αναρτήσεις και μάλιστα από εγκεκριμένους επιστήμονες του κύρους του κ. Μόσιαλου;

Ιδού ένα καλό ερώτημα που απευθύνουν οι κύκλοι αυτοί, χωρίς να περιμένουν κάποια απάντηση. Η ουσία είναι ότι η εκκλησία με όλη αυτή την κατάσταση δείχνει να είναι απομονωμένη από την προσπάθεια που γίνεται για την αντιμετώπιση του covid και σε αυτό δεν έχει μόνο η ίδια την ευθύνη. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ένας ακόμα ιερέας της Μητρόπολης Πατρών νόσησε από κορωνοϊό και βρίσκεται σε καραντίνα.