Ο πληθωρισμός καλπάζει ανεξέλεγκτος στην Τουρκία λόγω της πτώσης της λίρας και της εμμονής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα χαμηλά επιτόκια.

Στοιχεία που αναμένεται να δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα - και δεν περιλαμβάνουν τις πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρικού και φυσικού αερίου - θα δείχνουν ότι οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών ανέβηκαν σε ετήσια βάση για έβδομο συνεχή μήνα στο 27,36% έναντι 21,31% του Νοεμβρίου στη γείτονα σύμφωνα με εκτιμήσεις 19 οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 500 μ.β. από τον Σεπτέμβριο σε μια σειρά κινήσεων που ενθάρρυνε ο Ερντογάν κατηγορώντας τα υψηλά επιτόκια ως φρένο για την ανάπτυξη και πρόκληση για τις επιχειρήσεις, αλλά οι μειώσεις των επιτοκίων προκάλεσαν καθοδικό σπιράλ της λίρας και εκτόξευση των τιμών των αγαθών.

Η τουρκική λίρα ανέκτησε κάποιο από το χαμένο έδαφός της τον Δεκέμβριο, αφότου ο Ερντογάν εισήγαγε έναν μηχανισμό, που υπόσχεται να αποζημιώσει τους κατόχους της λίρας όταν το νόμισμα αποδυναμωθεί σε ένα ορισμένο επίπεδο. Ωστόσο, το νόμισμα παραμένει περίπου 31% πιο αδύναμο από ό,τι ήταν στις 23 Σεπτεμβρίου, όταν η κεντρική τράπεζα άρχισε να μειώνει τα επιτόκια και έχει καταγράψει τις χειρότερες επιδόσεις φέτος μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών έναντι του δολαρίου, με πτώση της τάξης του 43%.