Στη μετάλλαξη Όμικρον αναφέρθηκε ο Χαράλαμπος Γώγος, εκφράζοντας παράλληλα, την αισιοδοξία του ότι το 2022 η πανδημία θα ελεγχθεί.

«Υπάρχει πλημμύρα περιστατικών και τεράστια έξαρση παγκοσμίως. Ανεξάρτητα από τη νοσηρότητα της Όμικρον, που φαίνεται να είναι ελαφρύτερη, θα δημιουργηθεί πίεση στο σύστημα υγείας, θα αρρωστήσουν ασθενείς, και κάποιοι πιο σοβαρά, όπως οι ηλικιωμένοι ή οι ανεμβολίαστοι. Επομένως, θα έχουμε ένα διάστημα που θα πιεστεί το σύστημα», δήλωσε αρχικά ο κ. Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ωστόσο, στη συνέχεια εξήγησε πως υπάρχουν και θετικά μηνύματα, επισημαίνοντας ότι «φαίνεται πως τα πράγματα είναι καλύτερα σε σχέση με το προηγούμενο στέλεχος».

«Μέσα στο 2022 πιθανόν να ελέγξουμε την πανδημία του κορωνοϊού»

«Η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων μιας νόσου που προκαλεί ήπια συμπτώματα, μαζί με τα εμβόλια συμβάλει στην αύξηση της ανοσίας της αγέλης. Να καταλήξουμε δηλαδή, σε ένα σύστημα ενδημικής νόσου. Έχουμε πολλά όπλα που μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε να γίνει αυτό, όπως τα χάπια και οι θεραπείες. Πιστεύω ότι μέσα στο 2022 μπορεί να συμβεί αυτό, μπορεί και μέχρι το καλοκαίρι», ανέφερε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας.

Με τη μετάλλαξη Όμικρον, τα εμβόλια, τα αντιικά φάρμακα και τα πολλά τεστ που είναι διαθέσιμα, «θα μπορέσουμε να ζήσουμε καλύτερες μέρες μέχρι το τέλος του 2022».

«Η Όμικρον, μαζί με το εμβόλιο, λειτουργεί ενισχυτικά κατά του κορωνοϊού»

Επίσης, σχετικά με σύγκριση μεταξύ της Όμικρον και της Δέλτα, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι από τα λίγα δεδομένα που έρχονται από τη Νότια Αφρική από μικρούς αριθμούς ασθενών, φαίνεται ότι όσοι νόσησαν με Όμικρον, ανέπτυξαν υψηλά αντισώματα έναντι της Δέλτα, κυρίως οι εμβολιασμένοι.

Και όπως εξήγησε, «η Όμικρον φαίνεται να λειτουργεί σαν μια ενισχυτική δόση που παράλληλα με τον εμβολιασμό μπορεί να συμμετάσχει στην πολυκλωνική ανοσία απέναντι στον ιό».

Αλλαγές στο πρωτόκολλο για τα σχολεία

Ερωτηθείς για τα σχολεία, δήλωσε πως αποτελεί επιθυμία της επιτροπής να μείνουν εκτός περιορισμών, αν και φανέρωσε πως θα υπάρξουν αλλαγές στο ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο.

«Είδαμε τεράστια ποιοτική βελτίωση στην εκπαιδευτική διαδικασία με την δια ζώσης διδασκαλία.Θα δούμε τις προτάσεις της υποεπιτροπής.Θα χρειαστούν κάποιες αλλαγές όπως επέκταση του τέστινγκ και στα εμβολιασμένα παιδιά», τόνισε.

Τέλος, δήλωσε πως «μέσα στον Γενάρη θα έχουμε συνεχείς αυξήσεις στους επιδημιολογικούς δείκτες», εκτιμώντας παράλληλα, ότι μετά τον Γενάρη, θα αρχίσει μια εκτόνωση της επιδημιολογικής κατάστασης.