Δεκάδες είναι τα δείγματα που ελέγχονται στο εργαστήριο μοριακού ελέγχου του Πανεπιστημίου Πατρών για το στέλεχος από το οποίο προέρχονται.  

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά το 35,7% των θετικών δειγμάτων από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών αφορούσαν κρούσματα Όμικρον.

Τα δείγματα αυτά ήταν έως τις 30 Δεκεμβρίου και το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στα 1.073 θετικά. Τα 383 προέρχονταν από την Όμικρον με τα ποσοστά ανά ημέρα να κυμαίνονται μεταξύ 0% και 59,1%.

Τα δείγματα αυτά δεν είναι απαραίτητο να είναι από την Πάτρα αφού στο εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής στέλνονται όλα όσα έρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

Έτσι τα δείγματα που βρίσκονται στο εργαστήριο και θεωρούνται ύποπτα για Όμικρον είναι δεκάδες, ωστόσο υπάρχει μία ολόκληρη διαδικασία που οδηγεί στο στέλεχος από το οποίο προέρχονται.

Τροχοπέδη στην αύξηση των ρυθμών εντοπισμού του στελέχους του κάθε δείγματος αποτελεί το γεγονός ότι το εργαστήριο δεν έχει αρκετό προσωπικό, αναλογικά με τις ανάγκες που έχουν προκύψει. 

Τα ύποπτα δείγματα στέλνονται σε εργαστήριο στην Αθήνα όπου και ολοκληρώνει την διαδικασία της ανίχνευσης εντοπισμού του στελέχους του κάθε δείγματος.


Η Δέλτα και η Όμικρον

Πρόκειται για μία σημαντική συμβολή στην μάχη για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ειδικότερα σε αυτή την φάση που βρισκόμαστε όπου δείχνουν να επικρατούν στην ανοικτή κοινότητα δύο στελέχη που έχουν μεγάλες αντιθέσεις στις επιπτώσεις που φέρνουν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Από τη μια η Δέλτα που χτυπάει βαριά και στέλνει στο νοσοκομείο τους ασθενείς και μάλιστα σε άσχημη κατάσταση σε περίπτωση που καθυστερήσουν να πάνε εκεί, πιστεύοντας ότι θα γίνουν καλά στο σπίτι τους.

Από την άλλη η Όμικρον που έχει ελαφριά συμπτωματολογία και που σύμφωνα με τους ειδικούς είναι σαν μία γρίπη. Κατά συνέπεια η διάκριση των στελεχών αυτών στη διάρκεια της θεραπείας είναι απαραίτητη.

Γιατί αν για παράδειγμα θεωρήσει κανείς ότι έχει την Όμικρον και έχει τελικά προβληθεί από την Δέλτα, καθυστερώντας να κάνει τα απαραίτητα πηγαίνοντας στο νοσοκομείο, τότε αυτό μπορεί να αποβεί ακόμα και μοιραίο…