Ο Μεχρατζουντίν έχει αλλάξει πολλές δουλειές στα εβδομήντα χρόνια της ζωής του. Έχει υπάρξει αστυνομικός διοικητής, πολεμιστής των μουτζαχεντίν, κυβερνήτης επαρχίας και εισαγγελέας – έχει εργαστεί ακόμη και για την Ευρώπη για ένα διάστημα. Αυτό που δεν έχει ξαναζήσει ποτέ, εξομολογείται στον Guardian, είναι να μην μπορεί να θρέψει την οικογένειά του.

Φέτος, όμως, του συνέβη κι αυτό. Πλέον αναγκάζονται να τρώνε μόλις ένα γεύμα την ημέρα: σκληρές φέτες μπαγιάτικου ψωμιού, βουτηγμένες σε νερό, για να μαλακώσουν μέχρι να γίνουν πολτός.
«Φοβάμαι ακόμα και να πεθάνω»

«Η οικογένειά μου λιμοκτονεί», παραδέχεται, περιμένοντας σε ένα κέντρο διανομής τροφίμων στην Καμπούλ. Θα παραλάβει φακές, ρύζι, αλεύρι και λάδι. «Φοβάμαι ακόμη και να πεθάνω. Γιατί αν συμβεί αύριο, πώς θα μπορέσει η οικογένειά μου να πληρώσει για την κηδεία;»

Η σύνταξη που λάμβανε από το αφγανικό κράτος έχει πάψει να κατατίθεται, και η θέση του γιου του στο Δημόσιο έχει πια καταργηθεί. Η σύζυγος και η κόρη του είναι ακόμη πιο ευάλωτες. Και οι δύο έχουν αναπηρίες.

Τα τρόφιμα που θα παραλάβει θα τους βοηθήσουν να περάσουν μερικές εβδομάδες. Όμως μετά από αυτό, δεν ξέρει πώς θα τα βγάλουν πέρα. Τις ανησυχίες του μοιράζονται εκατομμύρια ακόμη οικογένειες Αφγανών.
Σοκάρουν οι αριθμοί

Η πείνα κατατρέχει το Αφγανιστάν, ως αποτέλεσμα της καταστροφικής διασταύρωσης πολιτικών και περιβαλλοντικών κρίσεων. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι μόλις το 2% του πληθυσμού έχει στη διάθεσή του επαρκή τρόφιμα.

Η νίκη των Ταλιμπάν σταμάτησε μέσα σε μια νύχτα την ανθρωπιστική βοήθεια που έφτανε στη χώρα από το εξωτερικό, κρατώντας ζωντανή την οικονομία του κράτους που εδώ και 20 – τουλάχιστον – χρόνια πλήττεται αδιάκοπα από συγκρούσεις. Στην επαρχία, όπου ζουν πάνω από τα δύο-τρίτα του πληθυσμού, η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 30 ετών έχει ήδη ωθήσει τους αγρότες στην ανέχεια και την απελπισία.

Πλέον οι άνθρωποι που έχουν στη διάθεσή τους ελάχιστα τρόφιμα και τα παιδιά που είναι υποσιτισμένα είναι τόσο πολλοί – τουλάχιστον ένας στους τρεις – ώστε το Αφγανιστάν να καλύπτει, κατά πάσα πιθανότητα, δύο από τα τρία κριτήρια που αξιοποιεί ο ΟΗΕ για να ανακηρύξει λιμό.
Στο χείλος του λιμού

«Ακόμη κι αν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, είναι εξαιρετικά κοντά», παρατηρεί μιλώντας στον Guardian η Μέρι-Έλεν Μακγκρόαρτι, επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης για το Αφγανιστάν. Η υπηρεσία του ΟΗΕ εκτιμά ότι 3,2 εκατομμύρια παιδιά είναι εξαιρετικά υποσιτισμένα και 23 εκατομμύρια άτομα κινδυνεύουν. «Βρίσκονται στο χείλος. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επαρχία του Αφγανιστάν όπου λιγότερο από το 30% του πληθυσμού να βιώνει είτε κρίση είτε επισιτιστική επισφάλεια».

Στα νοσοκομεία και κέντρα σίτισης, ο αριθμός των παιδιών που χρειάζονται βοήθεια διπλασιάζεται ή και τριπλασιάζεται. «Βλέπεις δυο ή τρία παιδιά στο ίδιο κρεβάτι, οικογένειες να φέρνουν όχι μόνο ένα υποσιτισμένο παιδί, αλλά δύο ή τρία», αναφέρει.

Αν οι άνθρωποι αρχίσουν να πεθαίνουν σε μεγάλους αριθμούς εξαιτίας της έλλειψης τροφίμων, η κατάσταση θα κλιμακωθεί και επισήμως σε λιμό. Ελλείψει υποστήριξης, όπως αυτή που επιδιώκουν να προσφέρουν στο Αφγανιστάν ανθρωπιστικοί οργανισμοί, φιλανθρωπικές οργανώσεις και άτομα, αυτό το δυσοίωνο σενάριο είναι βέβαιο ότι θα πραγματωθεί. Το μόνο ερώτημα, είναι πότε.