Μένος της κυβέρνησης και της επιτροπής έχουν πλέον ξεκινήσει να βλέπουν οι καλλιτέχνες και οι επαγγελματίες μουσικοί κατά του κλάδου τους, με όλα αυτά τα μέτρα που αποφασίζονται, χωρίς να υπάρχει από την άλλη κάποια ουσιαστική στήριξη τους.

«Δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε πλέον διαφορετικά αυτό το θέμα με τη μουσική και την απαγόρευση της στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και καταστήματα εστίασης» τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του σωματείου επαγγελματιών μουσικών Δυτική Ελλάδας Γιώργος Πετρίτσης.

«Το γνωρίζουμε, έχουμε κρούσματα, έχουμε μετάλλαξη Όμικρον υπάρχουν πολλές μολύνσεις, αλλά από την άλλη η μουσική τι τους έχει φταίξει; Έχει καταλήξει να είναι τραγελαφικό το όλο θέμα. Να το θέσω και αλλιώς: Παύοντας τη μουσική δηλαδή θα σταματήσουν τη διασπορά;

Δεν μπορώ να δώσω μία εξήγηση και μαζί με μένα, δεν μπορούν να δώσουν δεκάδες ακόμα επαγγελματίες μουσικοί που μένουν άνεργοι, χωρίς μεροκάματο με την αλλαγή του έτους, χωρίς να ξέρουμε πόσο και μέχρι πότε θα κρατήσει αυτή η κατάσταση».

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίτση για τους μουσικούς η επιστροφή στην κανονικότητα ακούγεται πλέον σαν…κρύο ανέκδοτο. «Για ποια κανονικότητα μας μιλάνε; Μήπως επιστρέψαμε στις δουλειές μας το περασμένο καλοκαίρι; Ούτε οι μισοί από εμάς δεν κατόρθωσαν να βρουν εργασία πάνω στο αντικείμενο τους.

Η κανονικότητα για τους μουσικούς έχει χαθεί από την αρχή της πανδημίας». Βλέπετε, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες ελάχιστα ήταν τα νυχτερινά κέντρα που λειτούργησαν κανονικά, ενώ ακόμα πιο λιγότερα ήταν τα live που έκαναν τα μαγαζιά εστίασης και τα μπαρ.

Όσο για τις συναυλίες; Τα μέτρα και οι περιορισμοί τις μείωσαν σε μεγάλο βαθμό αφού ακόμα ακόμα και αυτές που προγραμματίστηκαν, έγιναν (αν δεν ακυρώθηκαν) εν μέσω ενός αρνητικού κλίματος και με ελάχιστα εισιτήρια.


"Μας έχουν καταντήσει άεργους"

«Εμείς οι μουσικοί βρισκόμαστε σε απόγνωση. Περιμέναμε πώς και πώς τις γιορτές για να δουλέψουμε και τώρα έρχονται αυτές οι αποφάσεις που ακυρώνουν τις προσδοκίες μας. Κι έχουμε μπροστά μας ένα καρναβάλι. Μήπως εκεί πιστεύετε ότι θα μας αφήσουν να εργαστούμε;

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αναγκαστεί και έχουμε αλλάξει επαγγελματικό κλάδο. Είναι όμως λύση αυτή;». Όσο για την αντιμετώπιση του κράτους και της κυβέρνησης;

«Έχουμε κάνει τόσες και τόσες επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς για να πάμε να τους συναντήσουμε από κοντά και να τους εκθέσουμε τα προβλήματα μας και τι ζητάμε.

Αυτοί όμως δεν δέχονται καν να μας δουν. Όμως πλέον θα το απαιτήσουμε και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις. Η κατάσταση για μας είναι τραγική. Μας έχουν καταντήσει άεργους με αυτά τα μέτρα!».