Έχοντας πάρει το πτυχίο της στο τμήμα Μουσικών Σπουδών στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει αποφασίσει να ακολουθήσει επαγγελματικά αυτό που αγαπούσε από μικρή.

Τη μουσική και το χορωδιακό τραγούδι. Η Ιουλία Παπαδοπούλου,  έχοντας πτυχίο πιάνου και δίπλωμα για τη μουσικοθεραπεία, είναι μέλος της Πολυφωνικής Χορωδίας, δασκάλα μουσικής και αυτό που θέλει να κάνει είναι να συνεχίσει τις σπουδές τους πάνω στο αντικείμενο της, προκειμένου να φτάσει σε ένα σημείο που να δημιουργεί μουσική που να αγγίζει και να ενώνει τον κόσμο.

 -Μίλησε μου για την πορεία σου στο τραγούδι. Πότε ξεκίνησες να τραγουδάς και από που πήρες το κίνητρο για να ασχοληθείς με αυτό;  

Τραγουδάω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Στο σπίτι μου υπήρχε πάντα μουσική καθώς και οι δύο γονείς μου είναι φιλόμουσοι έτσι είχα πάρει από πολύ μικρή ηλικία μουσικά ερεθίσματα.

Τα αδέρφια μου κι εγώ τραγουδούσαμε οτιδήποτε ακούγαμε και μας άρεσε. Όταν ήμουν 12 πήρα την πρώτη μου κιθάρα, γεγονός που με ώθησε να τραγουδάω περισσότερο. Το τραγούδι, όπως και το πιάνο, μου δημιουργούσαν πάντα χαρά και γαλήνη οπότε ίσως αυτό να ήταν και το κίνητρο για να ασχοληθώ.


Ασχολείσαι κυρίως με το χορωδιακό πεδίο του τραγουδιού. Τι διαφορά έχει από τις άλλες μορφές του τραγουδιού όσον αφορά την εκπαίδευση και σε ότι αφορά την πράξη;

Το χορωδιακό τραγούδι απαιτεί ομαδικό πνεύμα και αυτή ίσως είναι η μεγαλύτερη διαφορά από τις άλλες μορφές τραγουδιού. Επειδή η χορωδία αποτελείται από πολλά άτομα, πρέπει να υπάρχει πειθαρχεία αλλά και συνεργατικότητα.

Μέλημα ενός χορωδού δεν είναι να αναδείξει τις φωνητικές του ικανότητες αλλά να χρησιμοποιήσει την φωνή του με τέτοιο τρόπο  έτσι ώστε να βγει ένα αρμονικά σωστό άκουσμα.

-Είσαι μέλος της Πολυφωνικής χορωδίας της Πάτρας. Μίλησε μου για αυτή σου την εμπειρία και τη διαδρομή; 

Την Πολυφωνική την γνώρισα πριν αρκετά χρόνια. Τότε ήμουν μέλος της παιδικής χορωδίας όμως εξαιτίας κάποιων υποχρεώσεων δεν έμεινα παραπάνω από λίγους μήνες. Αυτοί οι μήνες όμως ήταν αρκετοί για να μπει μέσα μου το μικρόβιο για το χορωδιακό τραγούδι. Όταν ήμουν πια φοιτήτρια αποφάσισα να ξαναπάω.

Έτσι λοιπόν από το 2016 μέχρι και σήμερα είμαι μέλος της νεανικής χορωδίας της Πολυφωνικής και μπορώ να πω ότι είναι από τα καλύτερα πράγματα που έχω κάνει στην ζωή μου. Νιώθω πολύ τυχερό τον εαυτό μου που ανήκω σε ένα τόσο όμορφο σύνολο.


-Έχεις συμμετάσχει ενεργά και στο Χριστουγεννιάτικο Κονσέρτο της Πολυφωνικής που έχει γίνει θεσμός και μαγεύει το κοινό. Τι είναι εκείνο που πιστεύεις ότι το κάνει να ξεχωρίζει;

Ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της Πολυφωνικής είναι η συνέπεια και η αγάπη για το τέλειο και το ωραίο. Όλα αυτά είναι στοιχεία τα οποία συμβάλλουν στην επίτευξη ενός άρτιου αποτελέσματος.

Όμως πιστεύω πως αυτό που κάνει το Χριστουγεννιάτικο Κοντσέρτο να ξεχωρίζει είναι η αγάπη, όλων όσων συμμετέχουν σε αυτό, για την μουσική και η διάθεση να την μεταδώσουν στον κόσμο. Αυτό βέβαια ξεκινάει από τα άτομα που διοργανώνουν το Κοντσέρτο και το περνάνε στα υπόλοιπα μέλη του συνόλου, δημιουργώντας σε όλους το αίσθημα του «ανήκειν».

-Πέρα από το ότι ασχολείσαι με τη μουσική το έχει σπουδάσει το αντικείμενο σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Μίλησε μας λίγο για αυτό και πόσο σε έχει βοηθήσει;

Ναι έχω σπουδάσει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών στην Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σίγουρα οι σπουδές μου με βοήθησαν να διευρύνω τους ορίζοντές μου και να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου πάνω στην μουσική.

Μέσα από την σχολή, μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω πολλούς αξιόλογους ανθρώπους, οι οποίοι με την σειρά τους μου έδωσαν περισσότερα ερεθίσματα. Επιπλέον μπόρεσα να δω από κοντά τις επιλογές που έχω σε επαγγελματικό επίπεδο, βοηθώντας με έτσι να βρω σιγά σιγά και την επαγγελματική μου ταυτότητα.


- Οι αρχαίοι θεωρούσαν ότι η μουσική είναι το καλύτερο μάθημα για την πειθαρχία και την αγωγή ενός παιδιού. Συμφωνείς;

Ναι συμφωνώ. Τόσο το τραγούδι όσο και η εκμάθηση κάποιου μουσικού οργάνου βοηθούν τον άνθρωπο να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του και να έρθει αντιμέτωπος με αυτόν. Αυτό τον κάνει να αποκτήσει αυτογνωσία, αυτοπειθαρχία αλλά και αυτοκυριαρχία.

Επίσης όταν κάποιος παίζει μουσική ή τραγουδάει, ξεδιπλώνει τον εσωτερικό του κόσμο και ξεγυμνώνει την ψυχή του. Αυτό είναι κάτι το οποίο απαιτεί θάρρος και τόλμη, κάτι το οποίο «χτίζεται» βήμα - βήμα, ανάλογα με την προσωπικότητα και την εμπειρία του καθενός.

- Εσένα τι στοιχεία πιστεύεις ότι έχει δώσει στην προσωπικότητα σου η εκπαίδευση πάνω στη μουσική;

Μέσω της ενασχόλησής μου με την μουσική έμαθα να πειθαρχώ και να επιμένω μέχρι να καταφέρω να εκπληρώσω τους στόχους μου. Συγκεκριμένα από την εμπειρία μου στο πιάνο ως μαθήτρια, έμαθα να μην το βάζω κάτω και να μην αφήνω ανθρώπους και καταστάσεις να με κρατήσουν πίσω από το να κάνω αυτό που αγαπώ.

Η μουσική με έχει βοηθήσει πολύ να αναπτύξω την αυτοπεποίθησή μου, να ξεπεράσω σε μεγάλο βαθμό την συστολή μου και γενικά να βρω τον εαυτό μου. Τέλος, με έμαθε να συνεργάζομαι, να ανταλλάσσω ιδέες, να σέβομαι τις απόψεις των άλλων αλλά και να μένω πάντα σταθερή σε αυτό που είμαι.

-Τι είναι για σένα το τραγούδι και η μουσική;

Για μένα είναι τρόπος έκφρασης, είναι ένας τρόπος για να λέω αυτό που νιώθω. Επειδή είμαι αρκετά εσωστρεφής, είναι ένα μέσο για να επικοινωνώ με τους άλλους.


-Τι μουσικές ακούς γενικότερα στην προσωπική σου ζωή;

Ακούω περισσότερο ξένη μουσική, alternative rock, indie και folk-rock. Μου αρέσουν πολλοί Άγγλοι καλλιτέχνες όπως οι Keane, οι Coldplay,η Birdy και ο Rhodes καθώς και ορισμένοι συνθέτες οργανικής μουσικής όπως ο Yanni, ο Ludovico Einaudi, ο Olafur Arnalds και ο Thomas Bergersen. Η μουσική τους για μένα είναι πηγή έμπνευσης.

-Πώς σκέφτεσαι την επαγγελματική σου πορεία με τη μουσική. Με τι θα ήθελες να ασχοληθείς κυρίως και να εστιάσεις πάνω σε αυτό;

Επειδή τον τελευταίο καιρό άρχισα να ασχολούμαι με την μουσική σε επαγγελματικό επίπεδο, ακόμα είμαι σε στάδιο που πειραματίζομαι και έχω την διάθεση και την όρεξη να δοκιμάσω διαφορετικά πράγματα.

Γενικά μου αρέσουν οι προκλήσεις και προσπαθώ να αξιοποιώ οποιαδήποτε ευκαιρία μου παρουσιαστεί. Παρόλα αυτά ενώ στο παρελθόν ήμουν πολύ προβληματισμένη, όσο μεγαλώνω και ωριμάζω αρχίζω να συνειδητοποιώ τι είναι αυτό που με γεμίζει και με εκφράζει περισσότερο και αυτό είναι το χορωδιακό τραγούδι και η σύνθεση.

-Πες μου τι σχέδια έχεις για το μέλλον και μία φιλοδοξία σου.

 Η συνεργασία μου με τον Άκη Χατζημικές είναι μέσα στα κοντινά μου σχέδια. Ετοιμάζουμε το δεύτερο μας project το οποίο θα είναι έτοιμο μετά τις γιορτές. Γενικότερα θέλω να συνεχίσω τις σπουδές μου στην μουσική και συγκεκριμένα στο χορωδιακό τραγούδι αλλά και στο πλαίσιο της εκπαίδευσης αφού είμαι δασκάλα μουσικής, έτσι ώστε να πάω ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό που θέλω να κάνω και αυτό είναι να δημιουργώ μουσική που θα αγγίζει και θα ενώνει τον κόσμο.

Μία από τις μεγαλύτερες μου επιθυμίες είναι να μπορέσω να αξιοποιήσω την κλίση που μου έχει δώσει ο Θεός όσο το δυνατόν καλύτερα, έτσι ώστε να φτάσω και εγώ αλλά και όσοι ακούν την μουσική μου πιο κοντά σε Αυτόν.