Η χρονιά κλείνει και το ταμείο για τα εμπορικά καταστήματα της Πάτρας και γενικότερα όλης της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου είναι κατά τουλάχιστον 30% μείον, σε σύγκριση με την περσινή χρονιά του 2020.

Τότε δηλαδή που το διάστημα της καραντίνας και του lockdown ήταν μεγαλύτερο, με τα καταστήματα να μην μπορούν να λειτουργήσουν καθόλου.

Η δεύτερη καραντίνα που ακολούθησε και κράτησε για αρκετό καιρό και αυτή, σπάζοντας με κάποιες μεθόδους αγοράς που όμως δεν τράβηξαν (βλέπε click away), έκανε μία ακόμα μεγαλύτερη ζημιά από την πρώτη.

Όμως, σύμφωνα με τους επαγγελματίες εμπόρους, η πτώση του 30% από την πρώτη χρονιά της πανδημίας, δεν οφείλεται μόνο στο lockdown. Η πανδημία άλλαξε όπως φαίνεται τις καταναλωτικές μας συνήθειες, μας έκανε πιο φειδωλούς στις αγορές μας και ιεράρχησε με έναν διαφορετικό τρόπο τις ανάγκες μας.

Πλέον οι αγορές σε ρούχα, σε αξεσουάρ, σε παπούτσια και γενικότερα όλα αυτά τα είδη που συναντάει κάποιος σε ένα εμπορικό κατάστημα, δεν αποτελούν προτεραιότητα, είναι σε δεύτερη μοίρα. Η νοοτροπία του καταναλωτή έχει αλλάξει ριζικά με την εμφάνιση της πανδημίας.

Ωστόσο, το πρόβλημα για τα καταστήματα δεν έχει να κάνει μόνο με την μείωση της εμπορικής τους κίνησης, σε ένα επίπεδο ακόμα πιο κάτω από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Πρόβλημα που κάνει ακόμα πιο αβέβαια το μέλλον τους είναι το κύμα ακρίβειας και κυρίως η ενεργειακή κρίση.

Πάνω οι προμήθειες σε όλα τα είδη

Η πτώση αυτή του τζίρου και της εμπορικής τους κίνησης συνδυάστηκε με την άνοδο κατά 35% και 40% ενός μεγάλου μέρος των προμηθειών τους από τα είδη που βάζουν στα ράφια τους.

Η αύξηση αυτή δεν έχει φανεί ακόμα στον καταναλωτή αφού οι έμποροι ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να προσελκύσουν πελάτες έχουν απορροφήσει το πρόσθετο ποσοστό, αν και γνωρίζουν ότι δεν βγαίνουν.

Έχει φανεί όμως ήδη στις τσέπες των εμπόρων και θα φανεί ακόμα περισσότερο αφού αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα και νέα ανατίμηση των ειδών εξαιτίας του κόστους της ενέργειας και της αύξησης που έχει φέρει αυτή στις πρώτες ύλες (βαμβάκι, δέρμα κτλ).


Η εκτόξευση της τιμής του ρεύματος

Όμως το σημαντικό του κύματος της ακρίβειας που έχει μπει στις ζωές μας έχει να κάνει με τους λογαριασμούς του ρεύματος που καταφτάνουν στις εμπορικές επιχειρήσεις.

Αν και οι εμπορικές επιχειρήσεις δεν θεωρούνται οι πλέον ενεργοβόρες, ωστόσο η αύξηση των λογαριασμών αγγίζει το 90% και ίσως σε πολλές από τις περιπτώσεις των μαγαζιών, να το ξεπερνάει.

Ήδη, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, ένα 59% των εμπόρων δηλώνει ξεκάθαρα ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και στα έξοδα της επιχείρησης του.

Έρχονται λουκέτα από το νέο έτος

Όλες οι εκτιμήσεις λοιπόν για το νέο έτος είναι δυσοίωνες, τουλάχιστον για την πραγματική οικονομία και τις εμπορικές επιχειρήσεις.

Λένε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα υπάρξει τσουνάμι λουκέτων αν δεν αλλάξει κάτι, με την τοπική οικονομία να αντικρύζει κατάφατσα τις επιπτώσεις της πανδημίας και των συνθηκών που ζει η αγορά τα τελευταία δύο χρόνια.