Η εκτόξευση των κρουσμάτων στην Πάτρα και στην Αχαΐα γεννούν υποψίες ότι η μετάλλαξη Όμικρον έχει φτάσει και στην περιοχή μας και από τη στιγμή που έχει γίνει αυτό, οι επιστήμονες και οι υγειονομικές αρχές περιμένουν για το επόμενο διάστημα μία καταιγίδα μολύνσεων σε όλη την επικράτεια.

Πώς μπορούμε όμως να προστατευθούμε από αυτή την μετάλλαξη; Και το σημαντικότερο ποιοι είναι αυτοί που πραγματικά κινδυνεύουν από την Όμικρον με δεδομένο ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το στέλεχος αυτό έχει μια χαμηλή νοσηρότητα, με πιο ελαφριά συμπτώματα;

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ιατρικού συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή είναι πιθανό να κυριαρχούν δύο βασικά στελέχη του ιού, η Δέλτα και η Όμικρον, είναι από μόνο του ανησυχητικό αφού όσοι κάνουν το τεστ και θα βγαίνουν θετικοί δεν θα γνωρίζουν αρχικά από ποιο στέλεχος θα έχουν μολυνθεί, έτσι ώστε να το αντιμετωπίσουν αναλόγως.

Σε ότι αφορά το ποιοι κινδυνεύουν πραγματικά από την Όμικρον τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και τα δεδομένα δεν αλλάζουν. «Κινδυνεύουν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, ειδικότερα οι ηλικιωμένοι, αλλά και οι άνω των 60 ετών που έχουν κάνει τις δύο δόσεις, όμως δεν έχουν να προλάβει να κάνουν την τρίτη» τονίζει κ. Μαστοράκου.

Μεγάλο κίνδυνο επίσης αντιμετωπίζουν και οι ευάλωτες ομάδες που έχουν χρόνια προβλήματα υγείας, υποκείμενα νοσήματα και χρόνιες παθήσεις. Σε ότι έχει να κάνει με το την νοσηρότητα του ιού, εκείνο που ανησυχεί τους επιστήμονες σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον αφορά την στατιστική.

Η κ. Μαστοράκου το εξηγεί λέγοντας: «Πράγματι τα μέχρι τώρα στοιχεία που γνωρίζουμε αναφέρουν ότι η μετάλλαξη Όμικρον δεν οδηγεί στην αύξηση των νοσηλειών και η κατάσταση ακόμα και στις χώρες της Αφρικής δείχνει να είναι ελεγχόμενη.

Εκείνο όμως που ανησυχεί αφορά την στατιστική αφού περιμένουμε μια καταιγίδα κρουσμάτων που σημαίνει ότι υπάρχει μία μεγαλύτερη πιθανότητα, με βάση του αριθμούς αυτούς, να έχουμε μια αύξηση των νοσηλειών από τη στιγμή που ακόμα και ένα μικρό ποσοστό των μολύνσεων αναγκαστεί να οδηγηθεί στο νοσοκομείο».

Μάσκα και self τεστ

Το κρίσιμο σημείο σε ότι αφορά τα μέτρα προστασίας έχει να κάνει με τη μάσκα, αλλά και τη μείωση της κινητικότητας. «Είναι σημαντικό να φοράμε διπλή μάσκα ή μάσκα ΚΝ95 στους χώρους των σούπερ μάρκετ, στα ΜΜΕ και γεικότερα στους κλειστούς χώρους.

Σημαντικό είναι, πριν από το οικογενειακό τραπέζι στην παραμονή της Πρωτοχρονιάς, να κάνουμε όλοι μας από ένα self τεστ για να είμαστε σίγουροι ότι δεν έχουμε μολυνθεί και ότι δεν πρόκειται να μολύνουμε τους άλλους.

Επίσης, χρειάζεται συχνός και σωστός εξαερισμός του κάθε κλειστού χώρου. Τέλος, καλό θα ήταν να προσπαθήσουμε αυτό το διάστημα, ειδικότερα οι μεγαλύτερες ηλικίες, να μειώσουν την κινητικότητα τους και να μετακινούνται μόνο όπου είναι απαραίτητο».

Πάντως, τα κρούσματα από εδώ και στο εξής θα πρέπει να τα συνηθίσουμε σε αυτό το επίπεδο. «Η δυναμική της μεταδοτικότητας της Όμικρον είναι μεγάλη. Η περιοχή μας δεν είναι δυνατόν να αποτελεί εξαίρεση από αυτόν τον κανόνα» καταλήγει η κ. Μαστοράκου.