Στην αναμονή βρίσκονταν οι επαγγελματίες των καταστημάτων εστίασης και γενικότερα του επισιτιστικού κλάδου, αλλά και της νυχτερινής διασκέδασης για το πότε θα εφαρμοστούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που υπάρχουν το ενδεχόμενο τα μέτρα να εφαρμοστούν τελικά πριν από την Πρωτοχρονιά είναι μεγάλο εξαιτίας της εκτόξευσης των κρουσμάτων, όχι μόνο στην Αχαΐα σε όλη την επικράτεια.

Το σενάριο αυτό όμως θα είναι το κερασάκι πάνω στην τούρτα της καταστροφής για τους επαγγελματίες της εστίασης. «Τα καταστήματα εστίασης, τα κέτερινγκ, οι επιχειρήσεις που διοργανώνουν εκδηλώσεις για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, έχουν πάρει τις προμήθειες τους και έχουν κάνει τις αγορές τους για να είναι έτοιμα» τονίζει ο Δημήτρης Φάκαλος.

«Καταλαβαίνει κανείς την ζημιά που για ακόμα μία φορά θα κληθεί να επωμιστεί ο κλάδος κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η ζημιά αυτή βέβαια μπροστά σε όλη αυτή την καταστροφή που έχει ζήσει εδώ και δύο χρόνια είναι σταγόνα στον ωκεανό, όμως από την άλλη είναι μια σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι για δεκάδες επαγγελματίες και ακόμα περισσότερους εργαζόμενους». 

Ήδη η ζημιά που έχει γίνει στην εστίαση από όλο αυτόν τον θόρυβο που έχει προκύψει για την παραμονή, αλλά και το γενικότερο κλίμα που υπάρχει είναι μεγάλη, αφού οι ακυρώσεις των κρατήσεων στα ρεβεγιόν των καταστημάτων πέφτουν «βροχή».

Τα μέτρα πλήττουν όλη την εστίαση

Το δεδομένο είναι ότι η κυβέρνηση μετά από όλο αυτό, αλλά και τα μέτρα που έτσι και αλλιώς θα ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου, θα πρέπει να προχωρήσει σε αντίμετρα. «Είναι δεδομένο ότι τα μέτρα αυτά που ανακοινώθηκαν είναι ένα ουσιαστικό lockdown» τονίζει ο Δημήτρης Φάκαλος.

«Το περιορισμένο ωράριο και η απαγόρευση των όρθιων δεν αφορά μόνο τα νυχτερινά καταστήματα και τα κλαμπ, αλλά είναι μέτρα που έχουν να κάνουν και με τα εστιατόρια.

Με αυτά τα μέτρα αφαιρείται η δυνατότητα για παράδειγμα από ένα εστιατόριο να δεχθεί δεύτερη παρτίδα πελατών κατά τη διάρκεια μιας βραδιάς αφού το μαγαζί θα κλείσει στις 12. Ποιος θα πάρει ένα μπουκάλι κρασί για μετά το φαγητό όταν ξέρει ότι το μαγαζί θα κλείσει τα μεσάνυχτα; Και άλλα πολλά που παίζουν τον ρόλο τους.

Το κυριότερο όμως έχει να κάνει με την ψυχολογία του κόσμου. Με όλο αυτό το κλίμα και τον φόβο που επικρατεί δύσκολα θα βγει ο κόσμος από το σπίτι του για να περάσει καλά και να διασκεδάσει. Το είδαμε αυτό το περασμένο δίμηνο. Σκεφτείτε τι θα γίνει από εδώ και στο εξής που τα κρούσματα θα είναι όπως όλα δείχνουν πολύ περισσότερα».


Να σταματήσει το "τσουβάλιασμα"

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Φάκαλο η φετινή χρονιά θα κλείσει για τον εστίαση και γενικότερα για τον επισιτιστικό κλάδο με ένα χειρότερο πρόσημο από αυτό του 2020. «Μέσα στο επόμενο διάστημα είναι να βγουν τα σχετικά στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ για κάθε τομέα της οικονομίας και για κάθε περιοχή. Εκεί θα το δείτε αυτό.

Θα πρέπει η κυβέρνηση να παύσει να "τσουβαλιάζει" όλους τους κλάδους και τις περιοχές μαζί, σε ότι αφορά τα μέτρα στήριξης που αποφασίσει να δίνει. Είναι μία τακτική που την εφαρμόζει για ευνόητους λόγους όμως ουσιαστικά δεν βοηθάει τις επιχειρήσεις.

Τι θέλω να πω; Δεν σημαίνει ότι επειδή ο τουρισμός πήγε καλά το καλοκαίρι και δούλεψαν τα ξενοδοχεία στα νησιά, καλύφτηκε για παράδειγμα η ζημιά που έχει γίνει στα ξενοδοχεία της Πάτρας.

Οι ακυρώσεις των συνεδρίων και των εκδηλώσεων που έκαναν, είναι χρήματα που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το αντίστοιχο ισχύει και την εστίαση και για τα μαγαζιά της Πάτρας που έχουν χάσει το καρναβάλι της πόλης.

Αυτή η τακτική έχει δημιουργήσει μία τεράστια ανισορροπία στην αγορά που δημιουργεί με τη σειρά της αντιθέσεις. Θα πρέπει λοιπόν να αφήσει το… τσουβάλιασμα και να προχωρήσει σε μία δίκαιη ιεράρχηση που να προκύπτει με βάση τις ανάγκες και τις απώλειες του κάθε κλάδου, αλλά και της κάθε περιοχής».