Ο κορωνοϊός καλπάζει στην Αχαΐα και η είσοδος της μετάλλαξης Όμικρον  στην περιοχή θεωρείται δεδομένη αν και ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα των ελέγχων από τα 6.000 δείγματα που στάλθηκαν στην Αθήνα για αυτό τον σκοπό.

Όμως η εκτόξευση των κρουσμάτων από τα 100 και κάτι κρούσματα στα 231 και στη συνέχεια στα 412 οφείλεται σύμφωνα με τους ειδικούς στην μετάλλαξη Όμικρον και αυτή είναι η μοναδική εξήγηση που μπορεί να δώσουν για αυτή την ραγδαία αύξηση.

Τα 412 κρούσματα αποτελούν ρεκόρ πανδημίας εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, από το Μάρτιο του 2020 και μετά, με τη Αχαΐα να ξεπερνάει μέσα σε μια μέρα το φράγμα των 300 μολύνσεων, καθώς δεν είχε υπάρξει μέχρι στιγμής καταγραφή που με πάνω από αυτόν τον αριθμό.

Ο μέσος όσος των κρουσμάτων τις τελευταίες εφτά ημέρες, σύμφωνα πάντα με τον ΕΟΔΥ, έφτασε τα 170.57, ενώ οι μολύνσεις που σημειώθηκαν το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου έχουν ξεπεράσει τις 2.000, παρόλο που ο μήνας αυτός χαρακτηρίστηκε από μία πτώση της διασποράς σε σύγκριση τουλάχιστον με τον Νοέμβριο.

Όμως από εδώ και στο εξής όλα δείχνουν ότι τα κρούσματα για την Αχαΐα θα κυμαίνονται σε αριθμούς που θα είναι στο επίπεδο των 400 και πάνω και αυτό μόνο σε περίπτωση που υπάρξει μία σταθεροποίηση της δεδομένης υψηλής διασποράς.

Διαφορετικά θα δούμε ακόμα πιο ψηλά νούμερα. Ήδη οι εκτιμήσεις για τα ενεργά κρούσματα στην Πάτρα αναφέρουν ότι ο αριθμός τους πλησιάζει τα 1.000. Πώς όμως μπορεί να κρατηθεί η διασπορά με μια μετάλλαξη που έχει τόσο μεγάλη μεταδοτικότητα;

Στο μεταξύ έξαρση των κρουσμάτων δεν είχαμε μόνο στην Αχαΐα που οδηγεί την κούρσα της διασποράς, αλλά και σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ηλεία σημειώθηκαν 187 κρούσματα και στην Αιτωλοακαρνανία 258 (ρεκόρ πανδημίας και για τις δύο περιοχές), με την Δυτική Ελλάδα να φτάνει συνολικά μέσα σε μία μέρα τα 857 κρούσματα. Κι αυτό ρεκόρ πανδημίας. Συμπέρασμα η Όμικρον είναι εδώ…