Στο νησί Ντιναγκάτ δεν έχει μείνει όρθιο ούτε ένα σπίτι.
«Όλα έχουν χαθεί, ανάμεσά τους και το σπίτι μου», λέει στο CNN ο Τζέι Λάτσια. «Η σκεπή και όλη η ξυλεία που χρησιμοποιήσαμε για να το χτίσουμε έχει χαθεί».
Ο υπερτυφώνας Ράι – ή «Οδέττη», όπως ονομάστηκε στην περιοχή – σάρωσε τις Φιλιππίνες στο πέρασμά του στις 16 Δεκεμβρίου. Ήταν ο ισχυρότερος τυφώνας της χρονιάς και κόστισε τη ζωή σε 400 σχεδόν ανθρώπους. Εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη εκτοπίστηκαν.
Η χώρα είναι εξοικειωμένη με τους τυφώνες, όμως η κλιματική αλλαγή έχει εντείνει το φαινόμενο, καθιστώντας τις καταιγίδες απρόβλεπτες και ακόμη πιο ακραίες. Μεγαλύτερα θύματα της κατάστασης είναι, ως είθισται, οι φτωχοί.
Οικογένειες όπως εκείνη του Λάτσια, έχουν χάσει τα πάντα. Και τώρα είναι αναγκασμένες να επιτύχουν το ανέφικτο: να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους, χωρίς να έχουν στη διάθεσή τους ούτε καν τρόφιμα ή πόσιμο νερό.
«Νομίζαμε ότι ήμασταν ασφαλείς επειδή είχαμε δέσει τα σπίτια μας. Νομίζαμε ότι αυτό θα ήταν αρκετό για να μην καταρρεύσουν. Είχαμε τοποθετήσει βάρος στην οροφή για να μην πετάξει μακριά. Δυστυχώς, δεν ήταν αρκετό», λέει ο 27χρονος πατέρας.
Εικόνα απόλυτης καταστροφής
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 1147 άτομα τραυματίστηκαν από το πέρασμα του τυφώνα που έτρεψε με ταχύτητες 168 μιλίων την ώρα, ενώ 83 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται. Πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν βρει κατάλυμα σε κέντρα εκκένωσης ή μένουν στα σπίτια φίλων και συγγενών.
Ο 68χρονος Αντέρο Ράμος, από το χωριό Κασάρε στο Ουμπέι έχασε τη σύζυγό του, την 61χρονη Ταρσίλα και δυο από τις κόρες του, την 37χρονη Νίτα και την 28χρονη Νενίτα εξαιτίας της καταιγίδας.
«Η σύζυγός μου αποφάσισε ότι έπρεπε να εκκενώσουμε», εξηγεί στους Times της Νέας Υόρκης, «κι έτσι αποφασίσαμε να βρούμε καταφύγιο στην αποθήκη του ρυχιού. Όμως μόλις μπήκαμε στο εσωτερικό της, κατέρρευσε επάνω μας».
Μαζί τους σκοτώθηκε και ο εργάτης της αποθήκης.
«Τα φετινά Χριστούγεννα ήταν πολύ θλιβερά», αναφέρει. «Αναγκαστήκαμε να τις θάψουμε αμέσως, επειδή το γραφείο τελετών δεν μπορούσε να φτάσει μέχρι το σημείο, εξαιτίας των συντριμμιών που κάλυπταν τους δρόμους».
Μετά την καταστροφή που προκάλεσε ο Ράι, η Επιτροπή της χώρας για την Κλιματική Αλλαγή κάλεσε σε άμεση δράση σε τοπικό επίπεδο για την «οικοδόμηση αντοχής των κοινοτήτων έναντι των ακραίων φαινομένων που σχετίζονται με το κλίμα, με στόχο την ελαχιστοποίηση των απωλειών και των καταστροφών».
«Καθώς τα επίπεδα της υπερθέρμανσης του πλανήτη συνεχίζουν να αυξάνονται», ανέφερε σε ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας η επιτροπή την περασμένη εβδομάδα. «αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα και άλλες κλιματικές επιπτώσεις γίνονται σφοδρά και ενδεχομένως μη αναστρέψιμα, απειλώντας να θέσουν ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια στην ανάπτυξή μας ως έθνος».