Στην ουσία κλείνουν τα νυχτερινά κέντρα και τα καταστήματα στον χώρο της νυχτερινής διασκέδασης.

Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν πρόκειται για περιοριστικά μέτρα, ούτε για όρους που να αφορούν το πρωτόκολλο προστασίας.

Πρόκειται για κλείσιμο και ένα lockdown που αφορά για ακόμα μία φορά έναν συγκεκριμένο κλάδο και που απλά δεν το ονομάζουν έτσι για λόγους εντυπώσεων ίσως.

Έτσι είναι. Τουλάχιστον για ένα μεγάλο ποσοστό των καταστημάτων που ανήκουν στον χώρο της εστίασης και δραστηριοποιούνται κυρίως στον χώρο της νυχτερινής διασκέδασης.  

Αυτή είναι η εντύπωση των ανθρώπων της εστίασης σχετικά με τις αποφάσεις που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση. Γιατί δεν είναι μόνο το περιορισμένο ωράριο που κλείνει τα καταστήματα στις 12 τα μεσάνυχτα.

Είναι και η απαγόρευση των όρθιων, παρόλο που οι όρθιοι προφανώς και θα έχουν εμβολιαστεί, υπακούοντας στις συμβολές και στις επιταγές (από ένα σημείο και μετά) των ειδικών και της πολιτείας.

Για την εστίαση ειδικότερα, τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους τους, η περίφημη επιστροφή στην κανονικότητα που ήταν το σύνθημα πριν από μερικούς μήνες για την αύξηση των εμβολιασμών, αλλά και για να δεχθούν το μπλόκο στους ανεμβολίαστους, με τα μέτρα αυτά είναι γεγονός ότι πήγε περίπατο.

Σπυρόπουλος: "Ας μην γελιόμαστε..."

«Ας μην γελιόμαστε. Στην ουσία μιλάμε για κλείσιμο ενός μεγάλου μέρος των καταστημάτων του κλάδου. Γιατί δεν νομίζει να πιστεύει κανείς ότι με τέτοια μέτρα μπορεί να λειτουργήσει ένα μαγαζί» σχολιάζει ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Γιάννης Σπυρόπουλος.

Συνεχίζοντας όμως τονίζει: «Ως σύλλογος έχουμε μια πάγια θέση. Δεν θα σχολιάζουμε, ούτε θα έχουμε άποψη για τα μέτρα που ανακοινώνονται από τους ειδικούς για την προστασία της δημόσιας υγείας. Αυτοί είναι ειδικοί, αυτοί γνωρίζουν.

Όμως από τη στιγμή που παίρνονται τέτοιες αποφάσεις που είναι αυτονόητο ότι κοστίζουν σε έναν κλάδο, δεν τον αφήνουν στην ουσία να λειτουργήσει, περιμένουμε και εμείς από το κράτος και την πολιτεία τα αντίμετρα.

Γιατί κανείς δεν μπορεί να πιστεύει ότι ένας συνάδελφος που αναγκάζεται να κλείσει για δεκαπέντε μέρες το μαγαζί του μπορεί να ανταπεξέλθει και να μείνει όρθιος, όταν τα έξοδα και οι υποχρεώσεις τρέχουν».


Ούτε καπνός στον ορίζοντα για αντίμετρα

Πάνω στο θέμα των αντιμέτρων ο ΣΚΕΑΝΑ και οι επαγγελματίες του χώρου της εστίασης και τις νυχτερινής διασκέδασης θα περιμένουν να δουν τις προθέσεις της κυβέρνησης και της πολιτείας. Ως τώρα δεν υπάρχει κανένας «καπνός» στον ορίζοντα για το ζήτημα αυτό.

Σε κάθε περίπτωση η εστίαση δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά θα διεκδικήσει το αντίτιμο των μέτρων αυτών που θα αφήσει ουσιαστικά κλειστά ένα μεγάλο μέρος των καταστημάτων και άνεργους για τουλάχιστον μισό μήνα εκατοντάδες εργαζόμενους.