Η Κομισιόν ετοιμάζει πρόταση για την εξασφάλιση του εφοδιασμού στην ΕΕ, εν όψει κρίσεων, αποκαλύπτει το Politico.

Η Ευρώπη εντόπισε τρωτά σημεία στις αλυσίδες εφοδιασμού της το περασμένο έτος σε διάφορα μέτωπα. Η ΕΕ ήταν βραδυκίνητη στον αγώνα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού και έπρεπε να λάβει αμφιλεγόμενα μέτρα για να περιορίσει τις εξαγωγές και να προχωρήσει παράλληλα τον εμβολιασμό.

To Poliico αναφέρει μάλιστα ότι αυτή η υγειονομική κρίση επιδείνωσε και τις ήδη υπάρχουσες ανησυχίες σχετικά με την εξάρτηση από την Ασία για κρίσιμες εισαγωγές που κυμαίνονται από μάσκες προσώπου έως μικροτσίπ.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί ότι το 98%των σπάνιων γαιών που χρειάζεται σε πολλές βιομηχανικές εφαρμογές προέρχονται από την Κίνα. Η έλλειψη μαγνησίου από την Κίνα έχει γίνει επίσης μεγάλος πονοκέφαλος για τους παραγωγούς αυτοκινήτων, αεροπλάνων και ηλεκτρονικών ειδών στην ΕΕ.
Εργαλειοθήκη μέτρων με την υπογραφή της Κομισιόν

Σε ένα πρωτοχρονιάτικο μήνυμα προς το επιτελείο του, ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν είπε ότι οι Βρυξέλλες θα παρουσιάσουν τον νέο νόμο την «άνοιξη». Ο νόμος θα αποτελείται από μια «εργαλειοθήκη μέτρων που μπορούν να ενεργοποιηθούν για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού κατά τη διάρκεια μιας κρίσης», έγραψε ο Μπρετόν, που θα μπορούσε να σημαίνει ελέγχους εξαγωγών και εξουσίες για την ΕΕ να ζητά πληροφορίες από εταιρείες σχετικά με την παραγωγή, τα αποθέματα και τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Θα περιλαμβάνει επίσης «μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση εξαρτήσεων σε πρώτες ύλες στρατηγικής σημασίας, τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και την αύξηση της βιομηχανικής ικανότητας της ΕΕ».

Αξιωματούχοι λένε, σύμφωνα με τις πληοροφρίες του Politico, ότι αυτό θα περιλαμβάνει μέτρα που στοχεύουν στη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από την Κίνα. Ωστόσο, τα δεινά της ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχαν εσωτερικές αλλά και εξωτερικές αιτίες, εν μέρει που προκλήθηκαν από περιορισμούς στα σύνορα και απαγορεύσεις στις εξαγωγές ιατρικού εξοπλισμού εντός του μπλοκ. Η Γαλλία κατέσχεσε αποστολές μασκών που κινούνταν στην ΕΕ και περνούσαν από το έδαφός της και η Γερμανία επέβαλε μονομερείς απαγορεύσεις εξαγωγών. Η Γαλλία διατήρησε τον εθνικό της περιορισμό στις εξαγωγές μάσκας ακόμη και αφού η ΕΕ είχε επιβάλει έναν περιορισμό για ολόκληρο το μπλοκ.
Στον απόηχο του σχετικού ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου

Οι ευρωβουλευτές έχουν απευθυνθεί εδώ και καιρό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να ετοιμαστεί μια στρατηγική αυτάρκειας στην ΕΕ. Στο Ευρωκοινοβούλιο ο έντονος προβληματισμός υτου προηγούμενου διαστήματος σχετικά με τις αδυναμίες που εκδήλωσε η Ευρώπη στην μάχη της με την πανδημία και τις πολλαπλές επιπτώσεις της τελυταίας στην ευρωπαϊκή πραμγατικότητα, έχει πλέον αντικατασταθεί από ν αποφασιστικότητα για σημαντικές αλλαγές.