Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής, κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, με την οποία ζητά την ακύρωση της διάταξης που προβλέπει την εξαίρεση των ανασφάλιστων ασθενών από την ιδιωτική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Σύμφωνα με την Ερώτηση του Αχαιού βουλευτή:

"Η προγραμματισμένη εξαίρεση των ανασφάλιστων ασθενών από την ιδιωτική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που αναμένεται να ισχύσει από 1.1.2022, προκαλεί ανησυχία και έντονη αναστάτωση στους ασθενείς.

Η συγκεκριμένη απόφαση είναι απαραίτητο να επανεξεταστεί άμεσα προκειμένου να ανακληθεί, αφού πιθανή εφαρμογή της αναμένεται ουσιαστικά να στερήσει την ιδιωτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ανασφάλιστους ασθενείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δημόσια νοσοκομεία θα επιβαρυνθούν σημαντικά με την εξέταση πολλών νέων περιστατικών, σε μια χρονική περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη, όπου το δημόσιο σύστημα υγείας δοκιμάζεται εξαιτίας της πανδημίας.

Ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ανασφάλιστοι ασθενείς είναι ότι τα τακτικά ιατρεία των δημοσίων νοσοκομείων έχουν πάψει να λειτουργούν προσωρινά, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να παραπέμπονται προς εξέταση με σημαντική χρονική καθυστέρηση, η οποία συνεπάγεται επιβάρυνση ή ακόμη και κίνδυνο για την υγεία τους.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις έντεκα συλλόγων ασθενών της Αχαΐας, είναι πολλοί οι καταγεγραμμένοι ανασφάλιστοι ασθενείς του νομού που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα (π.χ. ελκώδη κολίτιδα, ρευματικές παθήσεις, καρκίνο του μαστού και νόσο του Krohn), οι οποίοι εξετάζονται συστηματικά από ιδιώτες γιατρούς και χρήζουν τακτικής ιατρικής παρακολούθησης και συνταγογράφησης".

Συγκεκριμένα, ο Αχαιός βουλευτής ρωτάει τον Υπουργό Υγείας: α) σε ποιες ενέργειες θα προβεί με σκοπό την ακύρωση της διάταξης που προβλέπει τον αποκλεισμό των ανασφάλιστων ασθενών από την ιδιωτική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και β) πότε αναμένονται η σχετική ακύρωση.