Τόνο αισιοδοξίας έδωσε το διήμερο των Χριστουγέννων στον τουρισμό και γενικότερα στην αγορά των Καλαβρύτων, με τη γραφική και όμορφη πόλη να "βουλιάζει" από τον κόσμο που δέχτηκε τόσο το Σάββατο, όσο και την Κυριακή.

Η πληρότητα στα ξενοδοχεία των Καλαβρύτων για το διήμερο των Χριστουγέννων έφτασε στο 95%, καθώς κάποιες ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσης ξενοδόχων της πόλης, δεν άφησαν τις κρατήσεις να τερματίσουν στο 100%.

Ωστόσο, ο κόσμος ήταν αρκετός και όλη η αγορά των Καλαβρύτων δούλεψε σε μεγάλο βαθμό. «Είναι γεγονός ότι το διήμερο των Χριστουγέννων εξελίχτηκε αρκετά καλά και για τα ξενοδοχεία, αλλά και για την αγορά» τονίζει ο Κωνσταντίνος Δαφαλιάς.

«Πέρα από τους επισκέπτες που διανυκτέρευσαν στην πόλη, την Κυριακή υπήρξαν και πολλοί που ανέβηκαν στα Καλάβρυτα για μονοήμερη εκδρομή, με αποτέλεσμα ο πεζόδρομος, αλλά και γενικότερα το κέντρο, να έχει μεγάλη κινητικότητα και τα μαγαζιά να δουλέψουν και τις δύο μέρες».

Οι επισκέπτες πέρα από την βόλτα τους στα μαγαζιά της πόλης και στα σημεία αναφοράς των Καλαβρύτων, όπως για παράδειγμα το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, πόλο έλξης αποτέλεσε και το παγοδρόμιο που έχει βάλει ο Δήμος και οι φορείς στην κεντρική πλατεία.

Στο ίδιος μήκος κύματος και οι εντυπώσεις που σχημάτισε για το διήμερο και ο πρόεδρος των εμπορικών καταστημάτων και της εστίασης των Καλαβρύτων, Ηλίας Ερμείδης. «Είχαμε καιρό να δούμε τόσο μεγάλη κίνηση στα Καλάβρυτα. Η κίνηση ήταν τόση, σε σημείο που δεν προλαβαίναμε με εξυπηρετήσουμε τον κόσμο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Το ευτύχημα για την τοπική αγορά είναι ότι η κίνηση αυτή θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες αφού ήδη και σήμερα Δευτέρα υπάρχει μία σημαντική κινητικότητα στον πεζόδρομο της πόλης».

Σημειώνει ωστόσο. «Τα προβλήματα βέβαια δεν τελειώνουν για τα μαγαζιά. Οι λογαριασμοί έχουν φτάσει στον… Θεό και το ότι θα δουλέψουμε ορισμένες ημέρες δεν αλλάζει και πολλά πράγματα από την υπάρχουσα κατάσταση».


Σύμφωνα με τον κ. Δαφαλιά οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία το μεσοδιάστημα μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς κινείται αυτή τη στιγμή στο 60% με 70%.  «Ευελπιστούμε ότι το ποσοστό θα ανέβει.

Πάντως για το διήμερο της Πρωτοχρονιάς η επισκεψιμότητα θα είναι εξίσου μεγάλη με τις κρατήσεις να έχουν φτάσει ήδη το 90%» καταλήγει.

Όσο για τα μέτρα προστασίας; «Τα μαγαζιά, τα ξενοδοχεία και γενικότερα η αγορά τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα. Ο κόσμος όμως πρέπει να φοράει και στους εξωτερικούς χώρους τη μάσκα του. Πάνω από όλα η τήρηση των μέτρων είναι ατομική ευθύνη».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μέρες δόξας έζησε το διήμερο των Χριστουγέννων και το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, με τους επισκέπτες να ξεπερνούν τις 6.000 και να αγγίζουν τις 7.000, μόνο την Κυριακή.