Έρχονται Χριστούγεννα και ένα γλυκό λιώνει τον πάγο, φέρνει ζέστη στην ατμόσφαιρα και είναι σίγουρο όλα τα παραπάνω στοιχεία τα έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη η φετινή εορταστική περίοδο που μέχρι ώρας είναι κρύα ακόμα και για επαγγελματικούς κλάδους που παραδοσιακά αυτές τις μέρες είχαν μια παραπάνω δουλειά.

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες ζαχαροπλάστες της Πάτρας ο πάγος αυτός, λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, δεν έχει λιώσει με την κίνηση να είναι από υποτονική έως και αρκετά χαμηλή. Ο πρόεδρος της ένωσης ζαχαροπλαστείων Πάτρας Ταξιάρχης Κάππας τονίζει πάνω στο θέμα: «Το κλίμα είναι αρκετά παγωμένο μέχρι ώρας.

Περιμένουμε τον κόσμο να έρθει στα μαγαζιά μας, στα ζαχαροπλαστεία της Πάτρας και να αγοράσει τα γλυκά του για τις γιορτές, έχοντας πάντοτε μια ποιότητα σε όλα μας τα είδη, με φρέσκα υλικά που διατηρούν αυτή την ποιότητα στα ύψη».

Σύμφωνα με τον ίδιο η υποτονική κίνηση και το μικρό ενδιαφέρον του κόσμου δεν παρατηρείται μόνο αυτές τις μέρες που έχουμε φτάσει στις παραμονές των Χριστουγέννων, αλλά από τα τέλη Νοεμβρίου και μετά, παρόλο που αυτή η καλύτερη περίοδος για να δουλέψει ένα ζαχαροπλαστείο.

«Είναι γεγονός ότι το διάστημα αυτή η κίνηση ήταν αρκετά χαμηλή σε σύγκριση με αντίστοιχες περιόδους. Δεν δουλέψαμε ούτε στην γιορτή του Αγίου Ανδρέα, ούτε του Αγίου Νικολάου, μέρες που είχαμε πάντοτε μια κίνηση στα μαγαζιά μας.

Όμως επειδή μιλάω και με συναδέλφους από άλλες πόλεις και περιοχές η κατάσταση αυτή δεν αφορά μόνο την Πάτρα, αλλά είναι σε ένα γενικότερο πλαίσιο. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι έστω και την τελευταία στιγμή ο κόσμος θα ανταποκριθεί. Εμείς από την πλευρά μας όπως κάθε χρόνο είμαστε πανέτοιμοι».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μιλτιάδης Παπαδόπουλος: «Η κίνηση μέχρι ώρας είναι πρωτόγνωρα παγωμένη. Θα έλεγα ότι τα πράγματα είναι χειρότερα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο όταν η αγορά ήταν σε καραντίνα.

Ο κόσμος δεν ανταποκρίνεται και δεν δείχνει το ανάλογο ενδιαφέρον. Όχι μόνο τώρα που έχουμε φτάσει στην λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά τον τελευταίο μήνα».


Η ερμηνεία του όλου κλίματος

Ο ίδιος το ερμηνεύει ως εξής αυτό το πρωτόγνωρο φαινόμενο της αναδουλειάς που έχουν τα καταστήματα του κλάδου για τις μέρες που διανύουμε.

«Δεν νομίζω ότι είναι ζήτημα αλλαγής νοοτροπίας. Έχει να κάνει με το κύμα ακρίβειας που υπάρχει κυρίως στην ενέργεια και στο ρεύμα. Όλοι λένε για τους δυσθεώρητους λογαριασμούς που βλέπουν στο σπίτι τους.

Πώς ο άλλος να ξοδέψει χρήματα για τις αγορές του; Για τις επιχειρήσεις, ας μην το συζητήσω καλύτερα. 100% πάνω για όλες τις επιχειρήσεις, ειδικότερα για τον κλάδο μας. Δεν θέλω να φανεί κάπως αυτό που θα πω όμως έχω την εντύπωση ότι η οικονομική καταστροφή μετά την πανδημία τώρα ξεκινάει.

Όσο για τους κρατούντες και τους εκάστοτε κυβερνώντες; Λειτουργούν έτσι που έχουν φτάσει με αποτελεσματικό τρόπο θα έλεγα στην εξόντωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που οι ίδιοι της αποκαλούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Στα λόγια όμως γιατί στις πράξεις, αδιαφορία…».