Οι υπεραυξήσεις του ρεύματος και της κατανάλωσης ενέργειας έχει παρασύρει τα πάντα, με την αγορά - σε όλες τις μορφές της - να περνάει ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές.

Στις αυξήσεις του ρεύματος που ισχύουν όχι μόνο για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τα νοικοκυριά, εντοπίζει ο Σπύρος Στεργίου το μεγάλο πρόβλημα που χαρακτηρίζει την αγορά εδώ και σχεδόν 1,5 μήνα όπου ειδικότερα η εστίαση παρουσίασε μία επιπρόσθετη πτώση που έχει φτάσει πάνω από το 35%.

«Η αγορά περνάει δύσκολες στιγμές, αυτό είναι γεγονός και το χειρότερο είναι ότι έρχονται ακόμα πιο δύσκολες από το νέο έτος και μετά, όσο θα κρατήσει αυτή η εκτόξευση των τιμών στους λογαριασμούς του ρεύματος και της ενέργειας.

Η εκτόξευση αυτή των τιμών δεν ισχύει μόνο για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τους καταναλωτές που είδαν τους λογαριασμούς στα σπίτια τους να έχουν μια μεγάλη άνοδο.

Το γεγονός αυτό έχει κάνει και τους επαγγελματίες, αλλά και τους καταναλωτές, φοβισμένους και κατά την άποψη μου έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση ενός αρνητικού κλίματος παρόλο που βρισκόμαστε σε γιορτινή περίοδο.

Οι αυξήσεις κάθε μορφής ενέργειας έχουν δημιουργήσει με τη σειρά τους ένα γαϊτανάκι αυξήσεων στα είδη τροφίμων, στους προμηθευτές των καταστημάτων, αλλά και στα σούπερ μάρκετ από τα οποία ψωνίζουν τα νοικοκυριά, με τις ανατιμήσεις να είναι συνεχείς και αισθητές σε πολλά είδη, τόσο στους επαγγελματίες, όσο και στον κόσμο γενικότερα» τονίζει ο Σπύρος Στεργίου.

Έρχονται αυξήσεις και στα μαγαζιά

Σε ότι αφορά τα καταστήματα οι μεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια, αλλά και στα είδη τροφίμων θα οδηγήσουν αναγκαστικά αρκετούς επαγγελματίες, όσο και να προσπαθούν να τις απορροφήσουν, στην αύξηση των ειδών προς τον καταναλωτή.

Αυτό με τη σειρά του θα έχει ως συνέπεια την μείωση των πελατών σε ένα μαγαζί από τη στιγμή που και οι πελάτες είναι «θύματα» αυτού του κύματος ακρίβειας και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για να ξοδέψουν χρήματα, ούτε για την αναψυχή τους, ούτε για τη διασκέδαση τους.

«Ήδη αρκετά καταστήματα έχουν προχωρήσει σε μία έστω και μικρή αύξηση των τιμών στα είδη τους, εφόσον είναι αδύνατον να απορροφήσουν όλη αυτή την ακρίβεια, σε μία προσπάθεια να παραμείνουν βιώσιμες.

Αν αυτό το κύμα ακρίβειας με την εκτόξευση της ενέργειας κρατήσει όλο το 2022, δεν ξέρω ποιο θα είναι το αποτέλεσμα για πολλές επιχειρήσεις. Ήδη το διάστημα από τον Νοέμβριο και μετά υπήρξε καταστροφικό για την εστίαση, αλλά και για όλη την αγορά».

Ελάχιστη η κίνηση στις γιορτές

Όσο για τις γιορτές; «Η κίνηση στα μαγαζιά είναι ελάχιστη. Δε σημαίνει ότι επειδή είχαν κόσμο ορισμένες ημέρες κάποια καταστήματα σε στέκια της Πάτρας ότι υπάρχει κίνηση και ότι πάει καλά η αγορά. Η Πάτρα είναι μία πόλη με 250.000 κατοίκους και τόσες περιοχές.

Θα υπάρξει ίσως μια μικρή κίνηση τις παραμονές των γιορτών, θα πάνε ορισμένοι να κάνουν ρεβεγιόν σε ένα μαγαζί ή μία εκδρομή στο Χιονοδρομικό, αλλά ως εκεί. Τα πράγματά μετά τις γιορτές θα είναι ακόμα πιο δύσκολα για όλους».