Το θέατρο act και η ομάδα Κάνθαρος παρουσιάζουν μια πρωτότυπη πολιτιστική δράση με τίτλο «Ιστορίες στο τηλέφωνο».  Στο νέο site www.i-stories.com τα παιδιά και οι γονείς μπορούν να βρουν μια σειρά από προσεκτικά επιλεγμένα αφηγηματικά projects σε συνεργασία με εξαιρετικούς ηθοποιούς, μουσικούς, συγγραφείς και εκδότες.Πρόκειται για θεατρικές αφηγήσειςπου πραγματοποιούνται μέσα από τηλεφωνικές κλήσεις πουσυνδέουν το παιδί με τον ηθοποιό, διατηρώντας τη ζωντανήθεατρική συνθήκηκαι μεταφέρονταςτο παιδί-ακροατή στην καρδιά του μαγικού κόσμου των ιστοριών.

Πως γίνεται η τηλεφωνική θεατρική αφήγηση:

Η τηλεφωνική αφήγηση απευθύνεται σε παιδιά 5-10 ετών που κατοικούν στην Ελλάδα αλλά και σε παιδιά Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό.

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπαίνουν στη σελίδα www.i-stories.com και συμπληρώνουν τη φόρμα κράτησης υποδεικνύοντας το όνομα και την ηλικία του παιδιού, καθώς και τιςημέρες και ώρες που το παιδί θα είναι διαθέσιμο να λάβει την τηλεφωνική κλήση. Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα ένας από τους συνεργαζόμενους ηθοποιούς αναλαμβάνει την πραγματοποίηση της τηλεφωνικής κλήσης-αφήγησης.

Η διάρκεια κάθε τηλεφωνικής αφήγησης είναι περίπου 20-30 λεπτά και πραγματοποιείται παρουσία γονέα. Το παιδί συνήθως θα ακούσει 2 ή 3 ιστορίες από μια μεγάλη γκάμα επιλεγμένων παραμυθιών και ιστοριών. Δεν πρόκειται για μια απλή αφήγηση της κάθε ιστορίας όπως θα συνέβαινε μέσω ραδιοφώνου ή ηχογράφησης, αλλά για έναν διάλογο, μια ζωντανή διάδραση, που σέβεται το «εδώ» και το «τώρα» μιας κανονικής θεατρικής παράστασης και τη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ του ακροατή και του ηθοποιού. Το παιχνίδι όμως δεν τελειώνει με το τηλεφώνημα. Στο τέλος της συνομιλίας, τα παιδιά θα παρακινηθούν, εφόσον το θελήσουν, να γράψουν ή να ζωγραφίσουν μια δική τους ιστορία και να την στείλουν ηλεκτρονικά στο email του i-stories.com. 

Οι αφηγήσεις γίνονται μέσω τηλεφώνου ή μέσω εφαρμογών Messenger, Viber, Whatsapp, Skype κλπ. Διαρκούν όλο το Δεκέμβριο 2021 και τον Ιανουάριο 2022 και είναι δωρεάν.

Πως ξεκινήσαμε:

Την Άνοιξη του 2020 το Θέατρο Act έφερε στην Ελλάδα και στην Ελληνική γλώσσα τις τηλεφωνικές θεατρικές αφηγήσεις για παιδιά,σε συνεργασία με την Ιταλική θεατρική ομάδα «ΚαμπσιράγκοΡεζιντένζα»και την «ΝτρινTeam»,μια ομάδα ηθοποιών που συστάθηκε ειδικά για αυτή την περίσταση.Στην πρωτόγνωρη ιστορική στιγμή της πρώτης καραντίνας λόγω covid-19, όπου τα παιδιά που έμεναν σπίτιδεν μπορούσαν να πάνε ούτε στο σχολείο, ούτε στο θέατρο, ούτε στις βιβλιοθήκες, το θέατροήρθε στο σπίτι τους μέσα από τα διαδραστικάτηλεφωνήματα και τη ζωντανή φωνή των ηθοποιών που τους αφηγήθηκαν τα «Παραμύθια απ’ το τηλέφωνο» του ΤζάνιΡοντάρι. 

Υποστηρικτές δράσης:

Η δράση «Ιστορίες στο τηλέφωνο»υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο των επιχορηγήσεων πολιτιστικών δράσεων για παιδιά και εφήβους. Τη δράση στηρίζουν επίσης οι Εκδόσεις Μεταίχμιο και οι Εκδόσεις Σοκόλη.

Συντελεστές:

Συμμετέχουν η ηθοποιός και φιλόλογος Κατερίνα Ναστοπούλου, η ηθοποιός ΛίλαΜπακλέση, η μουσικοπαιδαγωγός Έλενα Νικολάου,  η managerψηφιακού προτζεκτΑθηνά Μπουντήκαι ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Τηλέμαχος Τσαρδάκας.Εικαστικός σχεδιασμός: ΔημήτρηςΓιαννακούλιας. Σχεδιασμός επικοινωνιακού υλικού: ΗλίαςΛαμπρόπουλος. Έρευνα, δραματουργική επεξεργασία, σχεδιασμός-οργάνωση-εκτέλεση παραγωγής: ΑΜΚΕ Κάνθαρος – θέατρο act