Μπορεί τα τελευταία δύο χρόνια να έχει γίνει μια σημαντική προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό του στόλου της αστυνομίας στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας, όμως οι ανάγκες παραμένουν μεγάλες και οι ελλείψεις σημαντικές.

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς εκεί που παρατηρείται μεγάλο πρόβλημα είναι στις δίκυκλες μηχανές, καθώς οι περισσότερες από αυτές είναι ελαττωματικές, έχουν αρκετά χιλιόμετρα στις πλάτες τους και πολλές φθορές.

Όπως αναφέρουν κύκλοι της ΕΛ.ΑΣ. αρκετές από τις μηχανές αυτές που χρησιμοποιούν ομάδες όπως η ΔΙΑΣ ή η Τροχαία είναι επικίνδυνες για τους αναβάτες τους, πόσο μάλλον όταν ένεκα των ιδιαίτερων συνθηκών του επαγγέλματος, χρειάζονται να αναπτύξουν ταχύτητα.

Επίσης, σημαντικές ελλείψεις υπάρχουν στα μεταγωγικά οχήματα, στα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, αλλά και σε ειδικά οχήματα της αστυνομίας όπως είναι τα τετρακίνητα SUB, γεγονός που δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό το έργο των αστυνομικών.   

Σε ότι αφορά τα περιπολικά έχει γίνει μία σημαντική προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό τους και την αντικατάσταση των απαρχαιωμένων οχημάτων με καινούργια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο εξάμηνο του 2020 έφτασαν στην Αστυνομική Διεύθυνση της Αχαΐας 31 περιπολικά συνολικά, κυρίως μέσα από προσπάθειες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και χρηματοδότηση από προγράμματα ΕΣΠΑ.

Η απόκτηση τους βοήθησε σημαντικά στο έργο της αστυνομίας και ενίσχυσε την επιχειρησιακή της δεινότητα, ενώ ταυτόχρονα έδωσε την δυνατότητα στους αστυνομικούς να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας τους, καθώς αρκετά από τα παλαιά περιπολικά είχαν φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο φθοράς που είχαν γίνει επικίνδυνα για όσους βρίσκονταν μέσα και ήταν σε αποστολή εκτέλεσης των καθηκόντων τους.

Όμως οι ανάγκες της αστυνομίας δεν σταματούν στον εμπλουτισμό και την αναβάθμιση των περιπολικών, από τη στιγμή που τέτοιες ενισχύσεις σαν και αυτές που έγιναν στα τέλη του 2020, είχαν να πραγματοποιηθούν αρκετά χρόνια, πριν ακόμα ξεσπάσει η οικονομική κρίση.