Μόνο ενθαρρυντικό δεν είναι το κλίμα που επικρατεί στα καταστήματα εστίασης και στα νυχτερινά κέντρα εν όψει των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Το πρόσθετο μέτρο που συζητάει η κυβέρνηση με την ομάδα των ειδικών της επιτροπής για επίδειξη υποχρεωτικού rapid τεστ για τους κλειστούς χώρους, ακόμα και για τους εμβολιασμένους, θα κάνει ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα αν τελικά υλοποιηθεί.

Το σκεπτικό της κυβέρνησης και της επιτροπής είναι το μέτρο να ισχύσει για τις μέρες των γιορτών για τον περιορισμό της διασποράς και την προστασία της δημόσιας υγείας, όμως για τους επαγγελματίες του κλάδου κάτι τέτοιο θα σημαίνει το τέλος κάθε ελπίδας για να δουλέψουν έστω και με μειωμένη κίνηση παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Γιάννης Σπυρόπουλος τονίζει για το θέμα: «Ήδη η κατάσταση για τους κλειστούς χώρους με όλα αυτά τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί είναι επιβαρυντική. Αν εφαρμοστεί και η επίδειξη αρνητικού rapid τεστ ακόμα και για τους εμβολιασμένους στην πραγματικότητα θα πρόκειται για μία ταφόπλακα για τα μαγαζιά που περιμένουν να δουλέψουν και να κινηθούν κάπως τις μέρες των γιορτών».

Μέχρι ώρας η κίνηση στην εστίαση είναι αρκετά υποτονική και τίποτα δεν θυμίζει ότι έρχονται γιορτές, πέρα από τον στολισμό των καταστημάτων, με τους επαγγελματίες του κλάδου να προσπαθούν να φτιάξουν κάπως την όλη ατμόσφαιρα.

Ο κόσμος με δυσκολία κάθεται στους κλειστούς χώρους σε εστιατόρια παρά τα μέτρα προστασίας που υπάρχουν και είναι χαρακτηριστικό ότι τα περισσότερα μαγαζιά προχώρησαν σε εργασίες για την διαμόρφωση των εξωτερικών τους χώρων, κλείνοντας τους κάπως και βάζοντας σόμπες για την θέρμανση. Όμως το τσουχτερό κρύο που κάνει τις τελευταίες ημέρες δεν ευνόησε ούτε σε αυτή την περίπτωση τα μαγαζιά.

Πτώση της νυχτερινής ζωής στις γιορτές

Σε ότι αφορά τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης εκτός της πτώσης που υπάρχει από τον Νοέμβριο και μετά, ήρθε να προστεθεί και το γεγονός ότι οι φοιτητές που κρατούν τη νύχτα στην Πάτρα, φεύγουν για να πάνε να κάνουν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στην ιδιαίτερη τoυς πατρίδα.

Οπότε φέτος η Πάτρα τις μέρες των γιορτών αντί να έχει περισσότερο κόσμο τις νύχτες, μάλλον θα έχει λιγότερο. Ένα ακόμα οξύμωρο της πανδημίας για την εστίαση.