Βρισκόμαστε ακόμα στις γιορτές, αλλά κανονικά υπό άλλες συνθήκες οι προετοιμασίες των καρναβαλιστών και ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς που εργάζεται γύρω από το καρναβάλι, θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει.

Όμως για την ώρα τα πάντα βρίσκονται σε αναστολή, με τον Δήμο να παραμένει σε αναμονή, περιμένοντας τις αποφάσεις της υγειονομικής επιτροπής και της κυβέρνησης και τις μηχανές του Πατρινού Καρναβαλιού να μένουν εκτός λειτουργίας.

Μηχανές που τροφοδοτούν την αγορά με εργασία και της δίνουν πνοή για τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες πριν από την κορύφωση του Πατρινού Καρναβαλιού. Αν για τρίτη χρονιά δεν γίνουν παρελάσεις και εκδηλώσεις που αφορούν την μεγάλη αυτή γιορτή της πόλης θα υπάρξει πρόβλημα για διάφορες κατηγορίες επαγγελματιών που ουσιαστικά ζουν από το καρναβάλι.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα των κλάδων αυτών είναι οι μοδίστρες και οι μικρές βιοτεχνίες που υπάρχουν στην Πάτρα οι οποίες ένα χρόνο πριν από το καρναβάλι ανάβουν στο φουλ τις μηχανές τους για να ετοιμάσουν τις στολές που έχουν παραγγείλει οι επικεφαλείς των καρναβαλικών πληρωμάτων.

Ο κλάδος αυτός έπαθε μεγάλη ζημιά όχι μόνο από την ακύρωση των παρελάσεων του Πατρινού Καρναβαλιού, αλλά και γενικότερα από την κατάσταση που έχει φέρει στις ζωές μας η πανδημία, με την ματαίωση διαφόρων εκδηλώσεων που ταυτίζονται με ενδυμασίες και στολές.

«Η ζημιά που έχουμε πάθει όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας είναι ανυπολόγιστη» τονίζει μια από τις πιο γνωστές επαγγελματίες του κλάδου που ράβει εδώ και χρόνια στολές, η Νίκη Αντζουλάτου.

«Δεν είναι μόνο ότι ακυρώθηκαν οι παρελάσεις του Πατρινού Καρναβαλιού, έχουν παύσει λόγω της πανδημίας και δεκάδες άλλες εκδηλώσεις που σχετίζονται με εθνικές γιορτές, με Χριστούγεννα, αλλά και με το γενικότερο πλαίσιο της Αποκριάς. Το ενδεχόμενο μιας τρίτης ακύρωσης των παρελάσεων θα ήταν ακόμα πιο καταστροφικό για τον κλάδο μας».


Ζημιές και στους χονδρέμπορους

Μέσα στο επόμενο διάστημα οι μικρές αυτές βιοτεχνίες που κατά τη διάρκεια των ημερών της καρναβαλικής περιόδου απασχολούν τουλάχιστον 15 άτομα για να μπορέσουν να βγάλουν τη δουλειά, θα επιδιώξουν να έχουν συνάντηση με τον Περιφερειάρχη.

Σημαντική ζημιά επίσης έχουν πάθει και επαγγελματίες που ασχολούνται κυρίως με το χονδρικό εμπόριο ειδών που έχουν να κάνουν με το καρναβάλι και οι πραμάτειες τους χρησιμοποιούνται σαν πρώτη ύλη είτε για τις στολές, είτε για τις κατασκευές των πληρωμάτων.

Το ερώτημα είναι ένα και μοναδικό. Θα ξεκινήσουν και πάλι την λειτουργία τους οι μηχανές όλης αυτής της βιομηχανίας - βιοτεχνίας που συνδέεται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με το Πατρινό Καρναβάλι; Θα δούμε κάτι να κινείται; Ή δεν θα κινηθεί απολύτως τίποτα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά;