Οι καταστάσεις της πανδημίας και οι γενικότερες συνθήκες που υπάρχουν έχουν κάνει ακόμα πιο έκδηλη μία τάση που υπήρχε από πέρυσι στον χώρο της εστίασης και των κέτερινγκ.
Σύμφωνα με τον γνωστό Πατρινό επιχειρηματία του κλάδου Δημήτρη Φάκαλο υπάρχει μία σημαντική αύξηση ενδιαφέροντος εν όψει των γιορτών για τη διοργάνωση μικρών κέτερινγκ σε σπίτια, με παρέες ή και οικογένειες να προχωρούν σε κατ’ οίκον ρεβεγιόν.
Οπότε η πανδημία έφερε μία ακόμα αλλαγή στις συνήθειες μας. Βλέπετε τα χρόνια πριν από τον κορωνοϊό οι επιχειρήσεις αυτού του είδους προχωρούσαν στην διοργάνωση μεγάλων εορταστικών ρεβεγιόν, νοικιάζοντας αντίστοιχους χώρους.
Και η αλήθεια είναι ότι ένα σημαντικό ποσοστό του κόσμου επέλεγε να περάσει σε ένα τέτοιο ρεβεγιόν το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς, όπου όλα ήταν προγραμματισμένα στην εντέλεια για να διασκεδάσει με έναν διαφορετικό τρόπο αυτές τις ξεχωριστές και μοναδικές μέρες του χρόνου.
Φέτος λοιπόν τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. «Η τάση αυτή είχε ξεκινήσει να διαφαίνεται από τη περασμένη χρονιά. Πλέον εκδηλώνεται με ακόμα πιο έντονο τρόπο και έχει να κάνει με το γενικότερο κλίμα που υπάρχει τόσο στον κόσμο, όσο και στην εστίαση» τονίζει ο Δημήτρης Φάκαλος.
Και το εξηγεί λέγοντας: «Ο κόσμος έχει μειώσει σε μεγάλο βαθμό τις νυχτερινές του εξόδους και σπανίως επιλέγει να πάει να καθίσει σε έναν κλειστό χώρο και ας ξέρει ότι αυτός είναι απόλυτα προστατευμένος. Φοβάται.
Από την άλλη η εστίαση ζει κι αυτή την αβεβαιότητα που έχει φέρει η πανδημία με τα μέτρα προστασίας και τη ζημιά που έχει φέρει αυτή η κατάσταση στον κλάδο.
Έτσι, ο κόσμος επιλέγει για τις μέρες των γιορτών τη διοργάνωση μικρών συγκεντρώσεων – για ρεβεγιόν στο σπίτι, όπου μαζεύονται δέκα – είκοσι άτομα, με τη ζήτηση για κατ’ οίκον κέτερινγκ να είναι αυξημένη».
Όσο για το αν θα γίνουν φέτος ρεβεγιόν Χριστουγέννων ή Πρωτοχρονιάς με τον τρόπο που τα γνωρίζαμε πριν από την πανδημία;
Ο κ. Φάκαλος απαντά: «Εκτιμώ ότι κάποια θα γίνουν. Εμείς επιλέξαμε να μην προχωρήσουμε φέτος στην διοργάνωση τέτοιων events γιατί από τη μια δεν θέλαμε να αισθανθεί ο κόσμος άβολα σε ένα χώρο μεγάλο που δεν γίνεται να είναι γεμάτος με βάση τα πρωτόκολλα που υπάρχουν και από την άλλη δεν θέλαμε κανείς να μας κατηγορήσει για συγκέντρωση και συνωστισμό, εφόσον θα υπήρχε το ανάλογο ενδιαφέρον.
Το βασικότερα βέβαια είναι ότι σε τέτοιους είδους χώρους, όσο και αν θέλεις να τηρήσεις τα μέτρα, η κατάσταση δεν μπορεί να είναι σε τόσο μεγάλο βαθμό ελεγχόμενη, όπως για παράδειγμα σε ένα κατάστημα εστίασης».