Το κλειδί για την υγιή και λαμπερή επιδερμίδα δεν «κρύβεται» μόνο στα προϊόντα και τις θεραπείες. Η περιποίηση του δέρματος συνδέεται επίσης σε μεγάλο βαθμό με την διατροφή μας, καθώς υπάρχουν τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που μπορούν πραγματικά να την ενισχύσουν. Για αυτόν τον λόγο οι ειδικοί, μας προτείνουν τα καλά ακόρεστα λιπαρά και ειδικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως αναφέρει το vita.

Ωμέγα-3 λιπαρά για επιδερμίδα που λάμπει

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στην αύξηση της ενυδάτωσης στο δέρμα, μας εξηγούν οι ειδικοί. Επειδή τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μπορούν επίσης να βοηθήσουν σε διάφορες δερματικές παθήσεις, όπως η ακμή, η ψωρίαση και το έκζεμα.

Στην πραγματικότητα, μελέτες υποδεικνύουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν μειώνοντας την ερυθρότητα, τον κνησμό, τη φλεγμονή και την απολέπιση για όσους αντιμετωπίζουν ψωρίαση.

Εκτός από την συμβολή τους στην ανακούφιση από δερματικές παθήσεις, τα ωμέγα-3 λιπαρά μπορούν επίσης να υποστηρίξουν την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς, να συμβάλλουν στην μείωση του ηπατικού λίπους αλλά και στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
Που τα βρίσκουμε

Συνήθως, όταν σκεφτόμαστε τροφές που περιέχουν ωμέγα 3, σκεφτόμαστε τον σολομό ή το ψάρι, αλλά υπάρχουν και άλλες φυτικές πηγές.
Σπόροι και ξηροί καρποί, όπως σπόροι chia, σπόροι λιναριού, καρύδια

Οι σπόροι λιναριού και chia μπορεί να είναι μικροί, αλλά είναι γεμάτοι ωμέγα-3. Εκτός από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οι λιναρόσποροι είναι επίσης καλή πηγή μαγνησίου, θειαμίνης και φυτικών ινών. Οι σπόροι Chia είναι υψηλότεροι σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες από τους λιναρόσπορους, αλλά και οι δύο είναι ισχυρές πηγές ωμέγα-3.
Λαχανικά

Συνοδεύουμε κάθε γεύμα μας με λαχανικά εποχής που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, όπως είναι το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών.