"Η δημοσίευση της μελέτης (13 Δεκεμβρίου 2021) των καθηγητών Λύτρα και Τσιόδρα για το συνολικό φορτίο ασθενών, τις περιφερειακές ανισότητες και την ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα διασωληνωμένων ασθενών με COVID-19 στην Ελλάδα, από το Σεπτέμβριο 2020 έως το Μάιο 2021, αποδεικνύει περίτρανα, δυστυχώς, όλα αυτά για τα οποία τοποθετηθήκαμε με παρρησία το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι η ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα των βαρέως πασχόντων ασθενών με COVID-19 επηρεάζεται αρνητικά από το υψηλό φορτίο ασθενών ακόμη και χωρίς υπέρβαση της χωρητικότητας των νοσοκομείων, καθώς και από τις περιφερειακές ανισότητες. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για πιο ουσιαστική ενίσχυση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, με επίκεντρο την ισότητα και την ποιότητα της περίθαλψης πέρα από το ελάχιστο για την κάλυψη της ζήτησης αιχμής κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Δυστυχώς, αποδεικνύεται με τον πιο γλαφυρό τρόπο ότι η απαξίωση των μονάδων περίθαλψης στη Δυτική Ελλάδα σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία βρίσκεται στον πυρήνα των προβλημάτων που αναδεικνύονται στη μελέτη, μαζί με το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού που έχουμε αναδείξει εδώ και μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μελέτη των καθηγητών συμπεραίνει σημαντικές περιφερειακές ανισότητες, καθώς η ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα ήταν σημαντικά χαμηλότερη για τα άτομα που νοσηλεύονται στην Αττική σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα. Αυτό υπογραμμίζει τη χρόνια άνιση περιφερειακή κατανομή των πόρων υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα, σε υποδομές και εκπαιδευμένο προσωπικό. Μάλιστα, δε, στη μελέτη αναφέρεται ότι για την Ελλάδα, η κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης με ανακατατάξεις προσωπικού, βραχυπρόθεσμες προσλήψεις και επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών ιατρών κρίνεται ανεπαρκής. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να γίνουν μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην υγεία και για την εποχή μετά την COVID-19, διασφαλίζοντας ισότιμη πρόσβαση σε φροντίδα υψηλής ποιότητας για όλους.

Κύριε Πρωθυπουργέ τώρα δεν μπορείτε να πείτε ξανά ότι δεν υπάρχουν μελέτες

Κύριε Υπουργέ Επικρατείας δεν είναι πολυτέλεια η ενίσχυση του ΕΣΥ

Κύριε Υπουργέ Εσωτερικών η ενίσχυση των ΜΕΘ δεν είναι πεταμένα λεφτά

Κύριε Υπουργέ Υγείας η ευθύνη είναι κατάματα μπροστά σας. Δράστε περισσότερο και περιοδεύστε λιγότερο.

Κύριε Περιφερειάρχη η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός" αναφέρει η ανακοίνωση.