Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι του Ριγανόκαμπου με την παραβατικότητα που εξακολουθούν και δείχνουν οι διαμένοντες στον καταυλισμό των ρομά.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν καθημερινά σχεδόν καλούνται να αντιμετωπίσουν καταστάσεις για την προστασία της περιουσίας τους, αλλά και της σωματικής τους ακεραιότητας, με τις ομάδες των ρομά να δείχνουν ότι δεν έχουν καμία τάση για να συμμορφωθούν.

Το ακόμα χειρότερο για αυτούς και εκείνο που τους κάνει να μην ξέρουν πως να αντιδράσουν έχει να κάνει με το ότι τις περισσότερες φορές έχουν να αντιμετωπίσουν ανήλικα παιδιά που έχουν οργανωθεί σε συμμορίες κάτω από την υπόδειξη προφανώς των μεγαλύτερων τους.

Τα περιστατικά που αντιμετωπίζουν κάθε φορά είναι ποικίλης φύσεως και έχουν πάντοτε μία παραβατική έως και εγκληματική κατεύθυνση. Κλοπές, διαρρήξεις έως και επιθέσεις, με τις ομάδες των νεαρών ρομά να δρουν ανενόχλητοι σχεδόν σε μία ακτίνα που ξεκινά από τον Ριγανόκαμπο και φτάνει έως την Εγλυκάδα.

Όμως σύμφωνα με κύκλους της ΕΛ.ΑΣ. και τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο καταυλισμός αυτός αποτελεί ορμητήρια για τις ομάδες των νεαρών ή και ανηλίκων  ατόμων να δρουν σε διάφορες περιοχές της Πάτρας.

Για παράδειγμα μέσα σε ένα απόγευμα ομάδες ρομά είχαν ανάψει φωτιές στο Σαραβάλι, στην πλατεία Ελευθερίας, πετούσαν πορτοκάλια σε σπίτια των Μποζαιτίκων, ενώ ταυτόχρονα είχαν κατέβει διάσπαρτες στο κέντρο της πόλης ενοχλώντας περαστικούς και καταστηματάρχες, σύμφωνα τουλάχιστον με τις καταγγελίες που έφτασαν στο κέντρο της Άμεσης Δράσης.

Πάνω από 250 άτομα

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές ένα σημαντικό ποσοστό των παραβατικών πράξεων που καταφεύγουν ομάδες ρομά (κυρίως νεαρών ή και ανηλίκων) σχετίζεται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με τον καταυλισμό στον Ριγανόκαμπο.

Το κατά πόσο αυτό μπορεί να οφείλεται στην πρόσφατη καταγγελία που έγινε από συλλόγους και φορείς της περιοχής για παράνομη επέκταση του καταυλισμού, είναι ένα ζήτημα που καλείται να διερευνήσει η Αστυνομία και οι αρμόδιες αρχές.

Πάντως, οι διαμένοντες στον καταυλισμό έχουν φτάσει πάνω από 250 άτομα, εκ των οποίων αρκετοί από αυτούς φεύγουν και έρχονται, χωρίς να γνωρίζει κανείς την ταυτότητας τους, ενώ ένα μεγάλο μέρος αυτών (πάνω από 80 ), είναι ανήλικα παιδιά. Παιδιά που εξακολουθούν και ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες…