Στην έκτακτη δημιουργία μιας task force, η οποία πήγε στο Νότιο Σουδάν, προκειμένου να ερευνήσει μια μυστηριώδη ασθένεια, η οποία άφησε τουλάχιστον 89 νεκρούς μέσα σε λίγες ημέρες, προχώρησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Το υπουργείο Υγείας της αφρικανικής χώρας έδωσε λεπτομέρειες για μια ταχύτατα μεταδιδόμενη ασθένεια στην πόλη Φανγκάκ, με τους τοπικούς επιστήμονες να μην έχουν καταφέρει ακόμα να την προσδιορίσουν. Πρόσφατα, η περιοχή επλήγη από πλημμύρες, με τους υγειονομικούς να συγκεντρώνουν δείγματα, στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν περισσότερα στοιχεία.

Σύμφωνα με τις αναφορές των τοπικών αξιωματούχων, τα αρχικά δείγματα αποκλείουν την παρουσία χολέρας, ενώ η ομάδα του ΠΟΥ έφτασε στη Φανγκάκ με ελικόπτερο, καθώς οι πλημμύρες καθιστούσαν ανέφικτη την πρόσβαση με άλλο μέσο.

«Αποφασίσαμε να στείλουμε μια ομάδα για να πάει να κάνει έρευνα και εκτίμηση του κινδύνου. Θα μπορέσει να συλλέξει δείγματα από τους ασθενείς, ωστόσο οι αρχικές αναφορές που λάβαμε, έκαναν λόγο για 89 θανάτους», δήλωσε αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο BBC.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι σοβαρές πλημμύρες στο Νότιο Σουδάν έδωσαν ώθηση στην εξάπλωση ασθενειών όπως η ελονοσία και προκάλεσαν υποσιτισμό στα παιδιά λόγω της έλλειψης τροφίμων.