Το νεοσύστατο μπαλέτο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας ετοιμάζεται για την πρώτη του παραγωγή και οι πρόβες κορυφώνονται.

Το Σάββατο στις 18 Δεκεμβρίου στις 21.30 το βράδυ είναι η πρεμιέρα της παράστασης "Καρυοθραύστης" που ανεβαίνει στην σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου της Πάτρας «Απόλλων», έχοντας τη φιλοδοξία να μαγέψει το κοινό της πόλης.

Η Ιωάννα Λουπέτη είναι μία από τις χορεύτριες που συνθέτουν αυτό το νεοσύστατο μπαλέτο του ΔΗΠΕΘΕ που λειτουργεί υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Λουκά Θάνου και έχει σαν στόχο να μυήσει το Πατρινό κοινό στην μαγεία του θεάματος του χορού και ειδικότερα του μπαλέτου.

Η Ιωάννα, μας έρχεται από την Αθήνα, έχει σπουδάσει αυτό που κάνει, είναι επαγγελματίας και είναι ένα από τα κορίτσια του μπαλέτου που επιλέχτηκε για το τεράστιο ταλέντο και τις μεγάλες δυνατότητες που έχει.

Την πετύχαμε κατά τη διάρκεια των προβών και μας τόνισε ότι ανυπομονεί για την πρεμιέρα και ότι ήρθε στην Πάτρα θεωρώντας το νεοσύστατο μπαλέτο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., σαν μια σημαντική ευκαιρία για την σταδιοδρομία της.


- Πως και πήρες την απόφαση να κατέβεις από την Αθήνα στην Πάτρα για να αποτελέσεις μέρος του νεοσύστατου μπαλέτου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της Πάτρας;

Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για τους χορευτές στην Ελλάδα οπότε όταν έμαθα για την οντισιόν σκέφτηκα πως είναι καλό να συμβάλλω  ώστε να στηρίξω  αυτό το νέο μεγάλο ξεκίνημα , την δημιουργία μιας νέας ομάδας.

Αυτό που με έκανε να πάρω την τελική απόφαση και να κατέβω στην Πάτρα για να είμαι μέλος της ομάδας είναι  ότι ένιωσα πως μπορώ μέσα από αυτή την ομάδα  να εξελιχθώ ως καλλιτέχνης και σε αυτό ευθύνεται ο Γιάννης Αντωνίου ο χορογράφος μας.

- Δεν υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες συνήθως για έναν χορευτή στην Αθήνα παρά στην επαρχία;

Υπάρχουν περισσότερες παραγωγές στην Αθήνα ναι, αλλά αυτό δεν ξέρω αν ισοδυναμεί και σε ευκαιρίες αντίστοιχα.

- Τι σημαίνει για εσένα το γεγονός ότι επιλέχθηκες να είσαι μέρος αυτού του μπαλέτου;

Νιώθω μεγάλη χαρά που κατάφερα να είμαι μέλος αυτής της ομάδας. Ήθελα πολύ να συνεργαστώ με τον κύριο Αντωνίου. Θεωρώ ότι προκαλεί τους χορευτές του να φτάσουν την κίνηση τους σε ένα επίπεδο παραπάνω και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να μπαίνεις στην διαδικασία καθημερινά του να εκπλήσσεις τον εαυτό σου.


- Ποια ήταν η σχέση που είχες μέχρι τώρα με την πόλη μας;

Δεν έχω καταφέρει να γνωρίσω και πολύ την Πάτρα γιατί δουλεύουμε όλοι αρκετά για την πρώτη μας παραγωγή  "Καρυοθραύστης" αλλά ξέρω ότι δεν πας πουθενά χωρίς ομπρέλα. Είναι η πρώτη μου φορά που έρχομαι στην πόλη σας και από τα λίγα που έχω δει μπορώ να πω ότι νιώθω άνετα σε αυτό το μέρος.

Η Πάτρα έχει μια πολύ καλή σχέση με το θέατρο. Όμως η σχέση της πόλης με τον χορό και ειδικότερα με το μπαλέτο δεν ξέρω σε τι επίπεδο μπορεί να είναι. Τι μπορεί να αλλάξει το νεοσύστατο σχήμα;

Γενικά η σχέση του ελληνικού κοινού με το μπαλέτο δεν βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν παραγωγές χορού που να μυήσουν το κοινό σε αυτό

Για αυτό χαίρομαι πολύ με την πρωτοβουλία της δημιουργίας αυτής της ομάδας. Θεωρώ ότι είναι μια ευκαιρία και για το κοινό να έρθει πιο κοντά με την τέχνη του χορού γενικότερα. 


Πως είναι η συνεργασία σου με τα υπόλοιπα μέλη του μπαλέτου;

Η συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας είναι πέραν του δέοντος καλή. Έχουμε δέσει πολύ μεταξύ μας, αν και  μικρό το χρονικό διάστημα που γνωριζόμαστε. Δεν υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα από το να πηγαίνεις στον χώρο εργασίας σου χαρούμενος και αυτό δημιουργείται και από την αγάπη σου για αυτό που κάνεις αλλά προφανώς και από τα άτομα που δουλεύεις μαζί. 

Τι ήταν αυτό που σε έκανε να ασχοληθείς επαγγελματικά με τον χορό;

Αυτό που με έκανε να πάρω την απόφαση να ασχοληθώ επαγγελματικά με τον χορό είναι ότι με γέμιζε από μικρή. Δεν ξέρω πως να το εξηγήσω αλλά ποτέ δεν το βαρέθηκα. Πάντα είχα και έχω την ίδια λαχτάρα και αγάπη για τον χορό.

- Πόσες θυσίες έχεις κάνει και πόσες είσαι διατεθειμένη να κάνεις για τον χορό;

Ότι και αν κάνω για τον χορό δεν μπορώ να το δω ως θυσία επειδή είναι κάτι που αγαπάω, δύσκολες αποφάσεις θα υπάρξουν σίγουρα που θα πρέπει να πάρω αλλά δεν θυσιάζω κάτι από την στιγμή που το κάνω για να μπορέσω να ασχοληθώ με αυτό που αγαπώ.


Πως βλέπεις την απόφαση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας να σχηματίσει ένα νέο τέτοιο σχήμα;

Θεωρώ πως είναι μια εξαιρετική ιδέα και είναι και κάτι που λείπει από τα ελληνικά δεδομένα. Δυστυχώς δεν γίνονται τέτοια εγχειρήματα και είναι πραγματικά αξιέπαινο αυτό που πάει να συμβεί και χρειάζεται την υποστήριξη όλων μας, όχι μόνο των ανθρώπων που πλαισιώνουν αυτό το εγχείρημα αλλά και του κοινού. Δεν είναι εύκολο να ξεκινάς μια ομάδα από το μηδέν. Θέλει πολύ χρόνο και οργάνωση για να δημιουργηθεί. 

Έχουμε την χαρά να συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που δουλεύουν καθημερινά για να πετύχει αυτή η ομάδα και κατά συνέπεια η πρώτη μας παραγωγή «Καρυοθραύστης».

Ένας από αυτούς τους ανθρώπους είναι ο κύριος Αντωνίου, που κατάφερε να δημιουργήσει κάτι εντελώς καινούργιο χορογραφικά, να το στήσει πάνω στη σκηνή και να είναι σε θέση να το παρουσιάσει στο κοινό. Είναι εντυπωσιακή αυτή του η πρωτοβουλία, δεν ξέρω ποιος άλλος θα έπαιρνε ένα τέτοιο ρίσκο και τον ευχαριστούμε για αυτό.