Έχετε μόλις τελειώσει από μια σκληρή προπόνηση και μόλις παρατηρήσατε ότι έχετε ιδρώσει πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο. Αυτό σημαίνει ότι «κάψατε» και περισσότερες θερμίδες; Ενώ ακούγεται λογικό, μιας και για να ιδρώσατε περισσότερο πιθανότατα καταβάλλατε εντονότερη προσπάθεια και ενέργεια, η εφίδρωση όμως «καίει» θερμίδες;

Γιατί ιδρώνετε

Οι ειδικοί τονίζουν αρχικά ότι το σώμα ιδρώνει όχι για να «κάψει» θερμίδες, αλλά για να σας προστατεύσει από την υπερθέρμανση. Η εφίδρωση είναι ο τρόπος με τον οποίο δροσίζουμε το σώμα κατά τη διάρκεια της άσκησης ή οποιουδήποτε άλλου θερμικού στρες, όπως αναφέρει το vita.

Ουσιαστικά, η άσκηση πυροδοτεί την αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας, η οποία τελικά προειδοποιεί το σώμα ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να ιδρώσει για να ρίξει την θερμοκρασία.
Τι γίνεται με τις θερμίδες

Βασικά, η εφίδρωση από μόνη της δεν επηρεάζει το πόσες θερμίδες «καίτε», μας εξηγούν οι ειδικοί. Αν και χρειάζεται κάποια ενέργεια για την διαδικασία της εφίδρωσης, δεν είναι αρκετή για να επηρεάσει σημαντικά τις θερμίδες ή το βάρος σας.

Ο ιδρώτας είναι μόνο μια ένδειξη ότι το σώμα σας έχει χάσει νερό και όχι σωματικό λίπος.

Η σωματική δραστηριότητα γενικά καίει θερμίδες. Όσο πιο έντονα χρησιμοποιείτε μεγάλες μυϊκές ομάδες, τόσο περισσότερες θερμίδες θα «κάψει» το σώμα σας και τόσο περισσότερη θερμότητα (και ιδρώτα) θα παράγει για να ανταπεξέλθει.

Αυτή η καύση θερμίδων είναι πιο σημαντική κατά τη διάρκεια μιας αερόβιας προπόνησης έναντι μιας προπόνησης με βάρη. Αλλά αν κάνετε μια προπόνηση με βάρη ή διαλειμματική προπόνηση και ξεκουράζεστε μεταξύ των σετ, μπορεί να διαπιστώσετε ότι ιδρώνετε λιγότερο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κάνατε καλή προπόνηση, δεν κάψατε θερμίδες ή δεν ενισχύσατε την δύναμή σας. Απλώς σημαίνει ότι η θερμοκρασία του σώματος σας δεν ανέβηκε τόσο, καταλήγουν οι ειδικοί.